BUKA PUASA - Soto Ayam KakCik

Friday, September 14, 2007



 
Bahan-bahannya :
3 bungkus nasi impit ADABI yang telah direbus

1 ekor ayam, dibelah empat
3 - 4 liter air
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan serbuk ketumbar

sudu teh serbuk jintan halus

1 sudu teh serbuk lada putih

2 batang serai, dititik

1 cm lengkuas - diketuk

1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai bunga cengkih
garam secukup rasa

5 sudu besar minyak untuk menumis


Bahan kisar :

2 biji bawang besar

2 ulas bawang putih

1 inci halia

1 inci kunyit hidup


Bahan untuk Sambal Kicap :
8 biji cili padi

2 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap lemak manis
* masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar halus

Bahan Hiasan :
bergedil
taugeh yang telah dicelur

daun sup - dipotong halus
bawang goreng
sambal kicap
ayam - yang telah disiat-siat

Cara penyediaan :
Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkuas yang telah diketuk dan kacau sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan, air dan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak. Angkat ayam dan siatkan isinya. Masukkan semula tulang ayam tadi ke dalam periuk sup.
Cara menghidang :
Nasi impit dipotong dadu dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT