3 bungkus nasi impit ADABI yang telah direbus
1 ekor ayam, dibelah empat
3 - 4 liter air
1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan serbuk ketumbar
sudu teh serbuk jintan halus
1 sudu teh serbuk lada putih
2 batang serai, dititik
1 cm lengkuas - diketuk
1 batang kayu manis
1/2 cawan serbuk ketumbar
sudu teh serbuk jintan halus
1 sudu teh serbuk lada putih
2 batang serai, dititik
1 cm lengkuas - diketuk
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
2 tangkai bunga cengkih garam secukup rasa
5 sudu besar minyak untuk menumis
Bahan kisar :
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Bahan untuk Sambal Kicap :
8 biji cili padi
2 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap lemak manis
* masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar dan kisar halusBahan Hiasan :
bergedil
taugeh yang telah dicelur
daun sup - dipotong halus
taugeh yang telah dicelur
daun sup - dipotong halus
bawang goreng
sambal kicap
ayam - yang telah disiat-siat
ayam - yang telah disiat-siat
Cara penyediaan :
Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkuas yang telah diketuk dan kacau sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan, air dan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak. Angkat ayam dan siatkan isinya. Masukkan semula tulang ayam tadi ke dalam periuk sup.
Cara menghidang :
Nasi impit dipotong dadu dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.
0 comments:
Post a Comment