BUKA PUASA - Kuih Lompang

Thursday, September 13, 2007



Bahan A :
2 cawan tepung beras
1/2 sudu kecil air kapur [biarkan mendap & ambil air jernih]

Kelapa muda parut - gaul dgn garam

Bahan B [masak sehingga mendidih dan tapiskan]
1/2 cawan gula biasa
1 ketul gula kabung

4 cawan air

Cara penyediaan :
Bancuhkan tepung dengan air kapur. Tuangkan air gula yang suam dan kacau rata. Panaskan cawan kecil dalam kukusan. Gunakan teko untuk menuang adunan ke dalam acuan kecil tadi. Kukus selama 20 minit. Angkat dan sejukkan. Apabila telah sejuk, keluarkan kuih dari acuan dengan mencungkil sekeliling acuan dan letakkan kelapa parut yang telah digaul dengan garam di tengah-tengah lubang kuih tadi.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT