BUKA PUASA - Mee Rebus Johor
Wednesday, September 5, 2007
Bahan-bahan A :
1 liter air
500 gm daging lembu
300 gm tulang lembu
Bahan kisar :
15 biji cili kering - dibuang biji dan direndam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 cawan udang kering - direndam
Bahan-bahan B :
1/2 cawan minyak masak
200 gm ubi kentang - rebus dan dilecek
200 gm ubi keledek - rebus dan dilecek
sedikit gula dan garam
2 kiub pati ayam Knorr
150 gm udang hidup - dicelur
Bahan-bahan C :
500 gm mi kuning - dicelur
200 gm sawi - dicelur
200 gm taugeh - dicelur
4 keping tauhu -
5 biji telur rebus - dipotong 4
Hirisan daun bawang dan saderi
Hirisan cili merah
Bawang goreng
Limau nipis - dipotong 4
Cara penyediaan :
Rebus bahan A hingga daging lembut. Tapis dan simpan air rebusan daging. Daging dihiris nipis dan ketepikan. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan air rebusan daging bersama keledek dan kentang yang telah dilecekkan tadi. Kacau hingga sebati dan masukkan kiub pati ayam Knorr bersama garam dan gula. Apabila kuah telah hampir mendidih, masukkan udang yang telah dicelur tadi dan biarkan kuah menjadi pekat. Hidangkan bersama bahan C.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT
0 comments:
Post a Comment