BISKUT RAYA-Biskut Almond Crunchies

Thursday, September 20, 2007


Bahan-bahannya :
1 biji putih telur
1/2 sudu teh madu
1 - 2 titik esen badam (almond essence)
250 gram badam, dikisar
3/4 cawan gula castor
1 biji putih telur (extra)
1 cawan gula aising
60 gram hirisan badam

Cara penyediaan :
Pukul 1 biji putih telur sehingga gebu dan memekat, masukkan madu dan esen badam. Masukkan pula badam kisar dan gula yang telah disatukan dan masukkan kedalam adunan putih telur tadi. Gaul hingga sebati. Tutup dengan plastik cling wrap dan biarkan ia selama 12 jam atau semalaman. Pukul 1 biji putih telur (extra) sehingga gebu dan memekat. Masukkan setengah adunan putih telur ini ke dalam adunan putih telur yang telah diperap selama 12 jam. Gaul rata adunan itu lagi dan kemudian ambil doh bentukkan bulat dan golekkan pada gula aising dan atur di loyang pembakar. Ambil gelas dan tekan doh bulat dengan dasar gelas. Sapukan atas doh biskut dengan lebihan putih telur yang diketepikan tadi dan hiaskan dengan beberapa hirisan badam. Bakar pada suhu 175 darjah C selama 20 minit atau sehingga biskut masak.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT