Bahan Mee :
4 sudu besar minyak masak
4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus
30 gm udang kering - direndam dan ditumbuk
1 sudu besar pes cili
1 sudu besar pes cili
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair2 sudu besar sos tiram
1 keping fishcake - dihiris nipis
1 bungkus mee kuning
150 gm taugeh
10 ketul bebola ikan - dihiris nipis
Garam secukupnya
Untuk menggulung :
3 sudu besar minyak masak
6 biji telur - dipukul
sedikit air
garam secukupnya
Bahan kuah :
500 gm ikan kembung - rebus dan kisar halus isinya
3 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar sos ikan
1 kotak kecil santan M&S
1 sudu besar air asam jawa
Air rebusan ikan
8 ulas bawang merah - ditumbuk halus
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 inci lengkuas - ditumbuk halus
3 sudu besar pes cili
1/2 sudu besar serbuk ketumbar
1/2 sudu besar jintan putih
1/2 sudu kecil jintan manisgaram dan gula secukupnya
2 batang serai - diketuk
Bahan Hiasan :
Hirisan daun bawang dan cili merah
Bawang goreng
Sawi dan karot - dicelur
Limau nipis - dipotong dan dibuang biji
Cara penyediaan kuah :
Jerang isi ikan bersama kesemua bahan kuah di atas api yang sederhana, kacau sekali sekala. Apabila mendidih, perlahankan api dan biarkan kuah menjadi agak pekat.
Cara penyediaan mee :
Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan semua bahan lain dan kacau rata. Jika mee kelihatan agak kering, masukkan sedikir air dan kacau hingga masak. Ketepikan dahulu. Untuk membuat gulungan telur, satukan kesemua bahan dan dadarkan senipisnya di atas kuali yang telah dilenserkan dengan sedikit minyak. Angkat dan masukkan mee yang telah dimasak ke atas telur tadi dan gulung kemas. Gunakan pisau yang tajam untuk mengelar gulungan telur dan mee ini (agak2 2cm) tetapi jangan sampai putus.
Cara hidangan :
Letakkan gulungan telur yang dikelar tadi di dalam pinggan dan tuangkan kuah ke atasnya seperti anda menikmati laksa. Taburkan bahan hiasan di atasnya dan jangan lupa perahkan limau nipis di atasnya...baru ada umpppphhhh...
0 comments:
Post a Comment