BUKA PUASA - Popia Goreng
Sunday, September 16, 2007
Bahan-bahannya :
kulit popia - boleh dibeli di pasaraya
minyak untuk menggoreng
air - guna sebagai gam kulit popia
Bahan Inti :
10 batang jejari ketam - dipotong halus
1 batang karot - dipotong memajang
2 biji sengkuang - dipotong memanang
1 mangkuk kobis - diracik halus
5 batang kacang panjang - dipotong halus
garam
Cara penyediaan :
Panaskan air di dalam kuali. Apabila mendidih, masukkan garam dan kesemua bahan. Jangan biarkan terlalu lama kerana sayuran akan layu. Angkat dan toskan. Ambil sekeping kulit popia dan letakkan bahan-bahan tadi di atasnya. Gulung popia dengan kemas dan letakkan sedikit air dihujung kulit agar ia melekat dengan kuat. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng popia sehingga kelihatan kekuning-kuningan. Angkat dan hidangkan bersama sos cili.
KUAH CILI SOS
Bahan-bahannya :
7 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
2 sudu besar cili sos
3 sudu besar tomato sos
2 sudu besar cuka
1 cawan air
3 sudu besar gula
garam secukupnya
Cara penyediaan :
Mesinkan semua bahan. Masakkan sebentar sehingga mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT
0 comments:
Post a Comment