BUKA PUASA - Mee Udang Kakcik
Saturday, September 15, 2007
Bahan-bahan :
1 peket mee kuning - dicelur
150 gm taugeh - dicelur sebentar
75 gm kangkung - dicelur sebentar
3 biji telur - direbus & dibelah 2
20 ulas bawang merah - dihiris
200 gm isi ayam
250 gm udang putih (sederhana)
sedikit gula batu atau gula pasir
sedikit garam
100 gm cili pes
5 cawan air rebusan udang - dibuat daripada rebusan kepala udang
sedikit minyak
Cara penyediaan :
Panaskan minyak, goreng bawang merah sampai kuning. Angkat, toskan minyaknya dan simpan dalam bekas kedap udara. Gunakan lebihan minyak tadi untuk menumis pes cili hingga naik baunya, angkat sebahagian daripadanya untuk dihidangkan bersama mee nanti. Tuangkan air rebusan udang seterusnya masukkan isi ayam, udang, gula dan garam. Biarkan mendidih perlahan sampai gula batu cair sekirannya menggunakan gula batu. Angkat udang dan ayam . Goreng semula udang dan belah dua untuk diatur di atas mee. Letakkan mee dalam mangkuk bersama taugeh serta kangkung. Curahkan kuah udang, aturkan udang dan isi ayam yang telah dipotong keping. Taburkan bawang goreng, telur rebus dan hidangkan bersama sambal tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT
0 comments:
Post a Comment