Bahan-bahan :
60 gm buttercup
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Pewarna ungu
White cooking chocolate
Jem blueberry (boleh dibeli dikedai bahan kuih)* boleh juga kalau nak buat sendiri.... 1kg blueberry - blend dan masak dengan 1 cawan gula dan 1/2 cawan air (masak hingga kering)
Cara penyediaan :
Gaulkan butter,majerin dan gula, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul lagi sehingga rata. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayakkan. Gaulkan sehingga rata dan sebati.Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan sepanjang 2 - 3 inci. Sudukan jem blueberry ke atas adunan dan gulungkan. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga selama 20 minit. Sejukkan dan hiaskan dengan lakaran white chocolate di atasnya.
* tujuan menggunakan white chocolate di atas biskut tadi adalah supaya dapat mengimbangkan rasa masam blueberry dengan rasa manis white choc.
0 comments:
Post a Comment