BUKA PUASA - Laksa Penang

Saturday, September 15, 2007


Bahan-bahan :
1 bungkus laksa kering - direndam hingga lembut, kemudian rebus

2 kuntum bunga kantan - dibelah 2
1 pokok daun kesum
10 ekor ikan kembung @ sardin
5 keping asam gelugur
3 sudu besar petis
1 tin besar ikan sardin - dilecek
5 mangkuk air rebusan ikan
3 mangkuk air
garam secukupnya

Bahan sampingan :
1 pokok daun pudina - dihiris kasar
1/2 mangkuk nenas - dipotong dadu
1 biji timun - dihiris nipis dan potong memanjang
2 biji limau nipis - dibelah
2 labu bawang besar - dihiris nipis

Bahan giling :
5 biji cili kering
4 biji cili api
3 biji bawang besar
1 mangkuk nenas

Cara penyediaan :
Mesin ikan sardin dan isi ikan yang telah direbus tadi bersama air. Masukkan isi ikan yang telah dimesin ke dalam periuk bersama air rebusan ikan, air, bahan giling, petis, bunga kantan, daun kesum dan asam gelugur. Didihkan atas api yang perlahan hingga kuah kelihatan sedikit pekat. Masukkan garam dan siap untuk dihidangkan bersama laksa yang telah direbus dan bahan-bahan sampingan tadi. Selamat berbuka puasa dan jangan lupa komen.....

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT