BUKA PUASA - Serunding Daging

Saturday, September 15, 2007


Bahan-bahan:  
1 kg daging
1 1/2 biji kelapa
15 tangkai cili kering
1 sudu besar ketumbar - goreng tanpa minyak dan tumbuk

Bahan kisar :
500 gm bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
5 batang serai
2 inci halia
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan :

Rebus daging hingga empuk, angkat dan sejukkan dahulu. Tumbuk daging terlebih dahulu, kemudian siat sehingga halus. Simpan air rebusan daging untuk dicampur bersama santan, lebih kurang 3 cawan. Masukkan pati santan bersama bahan kisar & daging dan jerang di atas api sederhana. Bila hampir kering, masukkan ketumbar yang ditumbuk kasar. Kacau sehingga ia kering. Jangan berhenti mengacau, takut ianya hangus. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara. Pastikan anda menggunakan sudu yang kering semasa mengambilnya bagi memastikan serunding tahan lama.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT