Bahan-bahan :
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula
3 cawan tepung beras
1 cawan tapai
1 1/2 cawan air
1/2 sude teh baking powder
pewarna - 2 jenis1 1/2 cawan air
1/2 sude teh baking powder
acuan plastik/cawan teh cina
kelapa parut
sedikit garam
Cara penyediaan :
Tapai diramaskan dan tapis untuk mendapatkan airnya. Masukkan air tapai di dalam bekas bersama-sama dengan tepung beras, air dan gula. Biarkan sebati dan pastikan tidak ada ketulan2 tepung. Adunan hendaklah pekat, biarkan semalaman. Besok paginya campurkan adunan tadi bersama baking powder. (Sementara itu panaskan acuan ke dalam pengukus untuk memastikan acuan itu betul2 panas). Keluarkan setengah daripada adunan tadi ke dalam bekas yang berlainan dan campurkan pewarna mengikut kesukaan anda. Apabila acuan telah panas, masukkan adunan ke dalam acuan setakat 3/4 daripada saiz acuan. Kukus selama 25 minit. Pastikan anda tidak membuka tudung pengukus sebelum ia cukup masak kerana ini menyebabkan apam tidak naik dan kembang. Setelah masak, keluarkan dari acuan dan bolehlah dihidangkan dengan kelapa parut yang telah digaulkan dengan sedikit garam.
0 comments:
Post a Comment