Bahan-bahannya:
5 ekor burung puyuh - dibersihkan dan dipotong 2
6 batang serai - ketuk hingga pecah bawahnya (sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam gelugurgaram secukup rasa
kunyit
Bahan kisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering dibuang biji dan direbus
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
20 tangkai cili kering dibuang biji dan direbus
Cara penyediaan :
Burung puyuh di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak. Angkat burung puyuh dan toskan minyaknya. Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing. Masukkan burung puyuh yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa hidangan ini masih belum siap untuk di makan. Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2.
Burung puyuh di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak. Angkat burung puyuh dan toskan minyaknya. Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing. Masukkan burung puyuh yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa hidangan ini masih belum siap untuk di makan. Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2.
0 comments:
Post a Comment