BISKUT RAYA- Biskut Almond Cornflakes

Thursday, September 20, 2007





 

Bahan (A) :
130 gram mentega
145 gram gula kastor

secubit garam

Bahan (B) :
1 biji telur

Bahan (C) :
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar tepung susu

1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis

Bahan (D) :
50 gram cornflakes
70 gram badam cincang

Untuk Hiasan :
sedikit badam, dicincang
sedikit ceri hijau @ merah

Cara penyediaan :
Pukul bahan (A) sehingga lembut. Masukkan bahan (B). Pukul sehingga licin. Tambahkan bahan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati. Akhirnya, campurkan (D) dan gaul rata. Sendukkan 1 sudu teh adunan tadi dan bentukkan menjadi bebola. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan diatas dulang yang telah digris. Hias atasnya dengan ceri hijau atau merah dan tekan sedikit. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 12 - 15 minit atau hingga kuning keemasan.

Nota: Biskut ini boleh juga diselaputi dengan oats yang telah dikisar untuk menggantikan badam cincang.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT