BISKUT RAYA- Biskut Almond Cornflakes
Thursday, September 20, 2007
Bahan (A) :
130 gram mentega
145 gram gula kastor
secubit garam
Bahan (B) :
1 biji telur
Bahan (C) :
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar tepung susu
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
Bahan (D) :
50 gram cornflakes
70 gram badam cincang
Untuk Hiasan :
sedikit badam, dicincang
sedikit ceri hijau @ merah
Cara penyediaan :
Pukul bahan (A) sehingga lembut. Masukkan bahan (B). Pukul sehingga licin. Tambahkan bahan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati. Akhirnya, campurkan (D) dan gaul rata. Sendukkan 1 sudu teh adunan tadi dan bentukkan menjadi bebola. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan diatas dulang yang telah digris. Hias atasnya dengan ceri hijau atau merah dan tekan sedikit. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 12 - 15 minit atau hingga kuning keemasan.
Nota: Biskut ini boleh juga diselaputi dengan oats yang telah dikisar untuk menggantikan badam cincang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT
0 comments:
Post a Comment