BUKA PUASA - Bingka Ubi Kayu

Friday, September 14, 2007



Bahan-bahannya :
500 gm ubi kayu- diparut
1 biji telur

1 kotak kecil santan M&S
3 sudu besar gula pasir
1 sudu teh esen pisang

gula melaka - dimasak
sedikit garam

Cara penyediaan :
Ubi kayu diparut halus. Campurkan bersama bahan-bahan lain dan lain-lain sehingga sebati.
Sapu loyang dengan mentega dan tuangkan adunan ke dalamnya. Bakar dengan suhu 160c selama 50 minit. Apabila adunan telah masak, besarkan api oven ke 180c dan bakar lagi selama 10 minit. Cucuk di bahagian tengah adunan dengan menggunakan lidi untuk menentukan yang adunan telah betul-betul masak. Jikalau tiada kesan melekat disekitar lidi, bermakna adunan memang telah masak. Keluarkan adunan dari oven dan sejukkan, kemudian bolehlah dipotong dan dihidangkan.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT