BUKA PUASA - Burung Puyuh Masak Paprik

Saturday, September 29, 2007




Bahan-bahannya :4 ekor burung puyuh, dipotong kecil
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 biji bawang besar - dimayang2 batang serai - diketuk2 biji buah tomato - dipotong 45 biji cili padi, ditumbuk2 biji limau kasturi - diambil jusnya5 helai daun limau purut - disiat-siat
7 sudu makan sos cili6 sudu makan sos tomato
4 sudu makan sos tiram3 sudu makan kicap manisbunga kobis, kacang panjang, karot & jagung muda - dipotong mengikut kesukaan andaminyak secukupnyaair secukupnyagaram dan gula secukup rasa

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng burung puyuh setengah masak, jangan terlalu garing. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk, kacau sekejap. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. Bila mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato. Semasa menghidang, perahkan limau kasturi. Pergghhh power!!!

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT