Bahan-bahan :
1/2 kg ikan kembung, direbus dan diambil isinya lalu dikisar
1 tin kecil sardin - ambil isinya sahaja dan kisar bersama ikan rebus
1 bungkus laksa kering - direndam selama beberapa jam dan direbus sehingga lembut betul dan toskan6 keping asam gelugur
2 kuntum bunga kantan - dibelah 23 tangkai daun kesum
10 biji limau kesturi, dibelah dua & buang bijiair rebusan ikan
sedikit garam 1/2 cawan jus asam jawa1 sudu besar minyak
Kuah petis - otak udang dicampur dengan sedikit air panas
Bahan A (Dikisar halus):
5 cm belacan
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Bahan (Dihiris halus):
1 bawang timun 2 biji bawang besar
1/2 biji nenas 2 biji cili merah
daun salad
daun pudina
Cara membuat kuah:
Panaskan sikit minyak dan tumiskan serai & bahan kisar hingga wangi. Masukkan isi ikan, air rebusan ikan, asam gelugur, jus asam jawa, daun kesum, dan bunga kantan. Masak sehingga mendidih dan masukkan garam secukup rasa. Masak sehingga pekat. Masukkan laksa yang telah direbus tadi ke dalam mangkuk, tuang kuah laksa ke atasnya dan hiaskan dengan bahan yang dihiris serta limau kasturi. Paling penting jangan lupa letakkan sesudu kuah petis di atasnya, baru terasa umpppp nya.....
0 comments:
Post a Comment