BUKA PUASA - Kuih Kaswi

Friday, September 14, 2007



Bahan-bahan :
5 cawan air
1 cawan gula merah @ 1 ketul gula kabung
1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur
Kelapa parut - ambil yang muda
Sedikit garam

Cara penyediaan :
Panaskan periuk kukus terlebih dahulu. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang hendak digunakan. Air hendaklah dimasak bersama gula merah/gula kabung dan gula pasir. Biarkan sejuk dahulu, kemudian dibancuh dengan semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang. Masakkan anggaran selama 30minit atau sehingga adunan masak. Biarkan ia sejuk dahulu kemudian potong dengan pisau plastik. Ambil kuih yang telah dipotong tadi dan gaulkan ke dalam kelapa parut yang telah dicampurkan dengan sedikit gula untuk memberikan rasa yang lebih lemak.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT