BUKA PUASA - Kuih Talam Gula Merah
Saturday, September 15, 2007
Bahan lapisan bawah:
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
5 cawan air biasa
* masakkan kesemuanya dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung ubi
1 sudu kecil air mendapan kapur
Cara penyediaan :
Panaskan periuk kukus terlebih dahulu dan sapukan sedikit minyak pada loyang.
Gaulkan adunan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang dan kukuskan selama 20 minit. Bila dah masak, cakarkan sikit permukaan adunan dengan garfu supaya apabila kita letakkan lapisan atas, ia akan lebih melekat.
Bahan lapisan atas :
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil garam
Cara penyediaan :
Gaul kesemua bahan dan tapiskan. Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja. Tuang atas adunan bawah yang telah dicakarkan tadi dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak. Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT
0 comments:
Post a Comment