Bahan A :
600 gm tepung gandum
600 gm tepung gandum
100 gm tepung naik sendiri
100 gm gula pasir
30 gm susu tepung100 gm gula pasir
1 sudu kecil garam
1 bungkus kecil yis mauripan
Bahan B :
1 biji telur - dipukul sedikit
330 ml air suam
60 gm majerin
1 sudu kecil bread softener
Cara penyediaan :
Gaulkan semua bahan A supaya sama rata. Masukkan pula bahan B dan kacau rata menggunakan mesin atau uli dengan tangan selama 20-30 minit. Biarkan selama 1 jam atau sehinga doh naik sekali ganda. Ambil adunan dan canaikan supaya rata. Pastikan anda menggunakan tepung yang banyak semasa proses mencanai ini. Terapkan dengan acuan donut dan biarkan donut naik lagi selama 20 - 30 minit. Panaskan minyak bersama satu sudu majerin dan masukkan donut. Pastikan api adalah perlahan dan goreng donut sehingga kuning keemasan.
Angkat dan golekkan dalam gula kastor. Hidangkan.
0 comments:
Post a Comment