BISKUT RAYA - Orange Shortbread

Wednesday, September 26, 2007




Bahan-bahan :
250 gm mentega
60 gm gula kastor
260 gm tepung gandum
40 gm tepung beras
1/2 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar pati oren Sunquick
gula aising - untuk taburan

 
Cara penyediaan :
Campurkan kedua-dua tepung ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula dan gaul rata. Masukkan mentega, pati oren dan esen vanilla, menggunakan hujung jari. Uli sehingga menjadi doh yang lembut. Bentukkan doh memanjang dan bentuk 4segi, masukkan ke dalam plastik dan gulung kemas adunan. Simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Keluarkan dan potong adunan tadi setebal 1/2 cm. Susun biskut di atas dulang pembakar. Dengan menggunakan garfu, cucukkan permukaan biskut untuk menghasilkan corak. Bakar selama 20 minit. Keluarkan dari ketuhar dan taburkan dengan gula. Biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT