BUKA PUASA - Mee Bandung

Wednesday, September 12, 2007



Bahan-bahan :
500 gm mee kuning (1 peket)
200 gm daging - dihiris nipis
200 gm udang putih - dibuang kepala & ekor
150 gm sawi - dipotong 1 inci
 
150 gm kobis - dipotong kecil
1 batang karet sederhana - dihiris nipis
2 biji tomato - dipotong kecil
5 ulas bawang putih - diketuk
5 biji telur
1 sudu besar pes cili
2 cawan air
50 gm udang kering - ditumbuk
sedikit sos tomato, gula dan garam
4 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih dan udang kering hingga kekuningan. Masukkan pes cili dan sos tomato, kacau hingga terbit bau. Masukkan daging dan kacau hingga masak. Campurkan udang dan air, didihkan di atas api yang perlahan. Pecahkan telur ke dalam campuran tadi dan biarkan ia masak tetapi jangan dikacau. Apabila telur agak masak, masukkan sawi, kubis, karet dan tomato, kacau hingga masak. Akhir sekali masukkan mee, gula dan garam, kacau dan angkat. Hidangkan bersama bawang goreng, daun sup dan daun bawang.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT