BUKA PUASA - Lemon Quail

Saturday, September 29, 2007




Bahan-bahannya :5 ekor burung puyuh - dibersihkan
1 sudu besar halia kisar* Lumurkan halia kisar dengan ayam. Perapkan sebentar.2 sudu besar tepung beras1 sudu besar tepung jagung1 sudu besar lada sulah1 sudu kecil garam1 sudu besar gula2 biji telur2 sudu besar susu sejat F&N

Cara penyediaan :
Satukan kesemua bahan di dalam satu mangkuk dan
gaul hingga adunan menjadi sebati. Masukkan burung puyuh yang telah di perap dengan halia dan goreng dalam dalam minyak yang agak panas dengan api yang sederhana. Bila burung puyuh sudah di goreng, toskan minyaknya dan potong burung puyuh dengan menggunakan pisau yang tajam. Letakkan di atas piring lalu siramkan dengan sos lemon. Sedap dihidangkan semasa panas.

SOS LEMONBahan-Bahan :
4 sudu besar jus lemon
5 sudu besar gula
3 sudu besar tepung jagung
300 ml air atau ikut kepekatan yang anda inginkan
1 sudu besar cuka

Cara penyediaan :
Satukan kesemuanya dalam periuk kecil lalu didihkan dan kacau hingga sos agak pekat sedikit. Padamkan api lalu sejukkan dan sedia untuk di gunakan.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT