Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi @ gred A1
1 kg daging - dibersih dan dipotong dadu (5cm x 5cm)
2 bungkus rempah kari daging babas (jadikan pes)
2 sudu besar serbuk ketumbar2 labu bawang besar - di potong 8
1 bungkus sup bunjut
5 biji tomato masak - dipotong 4
2 sudu besar perahan air limau nipis
2 sudu besar perahan air limau nipis
Sedikit garam dan gula
1 cawan kecil kismis
3 tangkai daun sup/saderi1 cawan kecil kismis
6 cawan air
Bahan tumis :2 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin
sedikit minyak masak
2 kuntuk bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 inci kulit kayu manis
3 tangkai daun kari2 inci halia
Bahan tumbuk :
8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Cara penyediaan :
Beras dicuci bersih dan rendam selama lebih kurang 2-3 jam agar lebih kembang dan cantik bila dimasak. Panaskan periuk dan masukkan minyak masak, minyak sapi dan marjerin. Bila panas, masukkan bahan tumis dan bahan tumbuk tadi. Kacau hingga garing, masukkan serbuk ketumbar, pes kari daging (rempah yang dicampur air) dan pes cili. Apabila telah garing dan agak kering, masukkan air, sup bunjut, garam, gula dan potongan daging tadi. Tutup periuk dan biarkan sehingga daging kelihatan empuk. Bila daging telah empuk, masukkan beras yang telah direndam dan ditoskan tadi, potongan tomato dan bawang besar. Pastikan air mencukupi supaya nasi tidak mentah tetapi tidak perlu terlalu banyak kerana beras tadi telah direndam terlebih dahulu dan ia menjadi kembang. Masaklah nasi seperti biasa dan apabila nasi telah masak, masukkan perahan air limau dan kismis. Kacau hingga sebati dan kaup balikkan nasi agar masak rata. Hiaskan dengan daun saderi, hirisan tomato serta bawang goreng.
0 comments:
Post a Comment