Kuih Keria
Sunday, September 16, 2007
Bahan-bahannya :
500 gm keledek kuning - rebus dan dilenyek
8 sudu teh tepung gandum
secubit garam
minyak untuk menggoreng
1 cawang gula pasir
1/2 cawan air
Cara penyediaan :
Campurkan keledek yang telah dilenyekkan tadi dengan tepung dan garam. Uli adunan hingga menjadi lembut. Bentukkan ia seperti donut. Goreng di dalam minyak yang panas sehingga keperang-perangan. Angkat dan toskan minyak. Untuk salutan, campurkan air dan gula dan panaskan di atas api yang sederhana panas hingga ia kelihatan melekit. Celup kuih yang telah digoreng tadi ke dalam air gula. Kalau tidak gemar cara ini, lebih senang menggunakan gula aising dan taburkan ke atas gorengan kuih tadi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT
0 comments:
Post a Comment