BUKA PUASA - Kuih Cara Manis

Sunday, September 16, 2007

 
Bahan-bahan :
120 gm tepung beras
250 ml santan kelapa
1 biji telur
secubit sudu teh garam
1/2 cawan air pandan pekat
gula pasir

Cara penyediaan :
Campurkan tepung dan telur di dalam mangkuk dan masukkan santan. Kacau hingga sebati dan masukkan air daun pandan dan kacau lagi. Masukkan ke dalam teko atau benda yang boleh dituang. Panaskan acuan cara dan sapukan sedikit minyak menggunakan simpulan daun pandan. Masukkan adunan ke dalam acuan agak-agak 3/4 penuh. Jangan masukkan terlalu penuh kerana kita akan meletakkan gula di bahagian tengahnya. Selepas memasukkan gula, tutup acuan menggunakan tudung periuk. Gunakan api yang perlahan dan biarkan ia sehingga masak. Cungkil tepi acuan dan keluarkan. Boleh terus dihidangkan.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT