Bahan-bahannya :
1 kilo kentang, dikupas kulitnya
dan dipotong
300 gram daging cincang
dan dipotong
300 gram daging cincang
2 biji telur - asingkan kuning dan putih
3/4 cawan bawang goreng
5 tangkai daun sup - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 labu bawang besar - dipotong dadu
5 tangkai daun sup - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - ditumbuk
2 labu bawang besar - dipotong dadu
2 sudu teh serbuk lada putih
garam secukup rasa
garam secukup rasa
Cara penyediaan :
Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian dilecek lumat. Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering. Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun cantik.
0 comments:
Post a Comment