KakCik kembali lagi..........

Sunday, December 16, 2007

Assalamualaikum....
Minta maaf banyak2 kepada pengunjung blog kakcik yang ramai tertanya2 dan menghantar email berbakul2 kat kakcik bertanyakan ke manakah menghilangnya kakcik? Terimakasih la atas keperihatinan anda dan untuk itu juga kakcik kuatkan semangat waja untuk kembali berjuang di blog ini....tapi resepi tu belum tentu lagi la versatile nya..he..he...apa2 pun kita tunggu dan lihat je..TUNGGUUUUUUUUU>>>>>>>

Kakcik sekarang ni sibuk la skit nak jaga baby yang dah mencecah 3bln usianya. Kekadang tu berkepit gak la ngan dia depan PC, jenguk2 blog dan email. Nanti kakcik akan postkan gambarnya yang kembang semangkuk tu untuk tatapan semua. Jadi kakcik rasa dah tiba masanya untuk kakcik sambung kembali resipi2 yang terbengkalai tak jadi selepas raya tempohari, disebabkan kakcik pun raya tak abis2 lagi..terlupa plak nak post kat blog sendiri. Tapi alhamdulillah masih ada pengunjung setia yang menjenguk kat sini dan drop kan email mereka.

Akhir sekali...nantikan resipi2 sensasi kakcik dalam masa terdekat ni, tak pun tahun depan...ye la tahun depan pun lagi 2 minggu jer kan.

Wassalam dan selamat menyambut tahun baru dengan azam baru yang lebih menjanjikan sesuatu pembaharuan dan kebahagiaan. Semoga tahun 2008 ini akan lebih memerdekakan kita, insyaallah....

.....kakcik/dec2007

KEK RAYA - Kek Sponge

Saturday, October 6, 2007


Bahan-bahan :
225 gm gula pasir
120 gm mentega
200 gm tepung gandum
7 biji telur ayam

2 sudu teh soda bikarbonat
5 sudu makan susu pekat
1 sudu teh esen vanilla

Cara penyediaan :
Gula pasir dijadikan gula hangus (masakkan gula), kemudian masukkan 2 cawan air dan kacau biar rata. Pukul telur dan mentega hingga kembang, masukkan susu dan pukul lagi. Bila adunan telah naik, masukkan tepung yang sudah diayak bersama soda bikarbonat. Masukkan vanilla dan akhir sekali gula hangus dan kacau biar sebati. Tuang ke dalam acuan pembakar yang sudah dialas dengan kertas minyak dan bakar hingga masak.

KEK RAYA - Kek Oren Kismis


Bahan-bahan :
150 gm gula halus
125 gm tepung gandum
75 cc minyak jagung
100 cc susu cair
75 gm kismis hitam dan kuning
6 biji putih telur
6 biji kuning telur
3 sudu besar susu pekat
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh cream of tartar
1/4 sudu teh rempah kuih
1 sudu besar oren Sunquick

Cara penyediaan :
Pukul putih telur dengan gula dan cream of tartar hingga kembang. Satukan bahan yang lain dan digaul rata lalu masukkan ke dalam putih telur. Kacau hingga rata dan masukkan ke dalam acuan. Bakar adunan hingga masak, lebih kurang 45 minit - 1 jam.

KEK RAYA - Kek Gulung Coklat

Bahan-bahan :
220 gm gula halus
10 biji telur
220 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
200 gm minyak jagung

Bahan aising :
100 gm mentega
120 gm gula aising

Cara penyediaan :
Ayakkan bersama tepung gandum, serbuk koko dan baking powder. Pukul telur dengan gula hingga pekat, masukkan minyak dan pukul lagi hingga kembang. Masukkan campuran tepung sambil digaulkan hingga sebati. Tuang adunan dalam acuan dan bakar adunan hingga masak. Sementara itu putar mentega dengan gula aising hingga sebati. Apabila kek sudah masak, angkat dan sejukkan. Setelah itu sapukan krim mentega di atasnya dan gulungkan kemas-kemas dan sejukkan.

KEK RAYA - Kek Pelangi


Bahan-bahan :
250 gm mentega
350 gm gula halus
4 bij telur
400 gm tepung naik sendiri
sedikit serbuk koko
1 sudu teh esen vanilla

Cara penyediaan :
Pukul gula dengan mentega sehingga kembang. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau sehingga rata. Masukkan tepung dan esen vanilla. Bahagikan adunan kepada dua bahagian. Satu dimasukkan serbuk koko dan satu lagi bancuhan asal. Masukkan ke dalam acuan berselang seli dan bakar sehingga masak.

KEK RAYA - Mocha Chocolate Cake

Wednesday, October 3, 2007


Bahan-bahan :
100 gm mentega
160 gm marjerin
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
5 biji telur
50 ml susu segar
1 sudu besar pes kopi
250 gm tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil esen vanilla
Krim coklat - hiasan
Hershey bar - hiasan

Cara penyediaan :
Pukul mentega, marjerin, gula perang dan gula kastor hingga kembang dan gebu. Masukkan telur berselang-seli dengan susu, tepung, pes kopi dan esen vanilla. Tuang ke dalam tin pembakar berbentuk bulat yang telah dialas dan dilenser dengan mentega. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 160'C selama 45 minit - 1 jam atau hingga kekuningan dan di bahagian tengahnya betul2 masak. Anda boleh tahu bahawa ianya benar2 masak dengan menyucuk lidi di tengah2 kek itu dan pastikan bahawa tiada tepung yang melekat di lidi tersebut. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan. Sapukan kelilingnya dengan krim coklat dan hiaskan di atasnya dengan parutan coklat di kelilingnya. Simpan di tempat dingin.

KEK RAYA - Kek Pandan Kelapa

Bahan-bahan :
375 gm mentega
340 gm gula kastor
7 biji telur
60 ml susu segar
350 gm tepung naik sendiri
30 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil esen pandan
sedikit pewarna hijau
krim mentega - hiasan
kelapa kering - hiasan

Cara penyediaan :
Pukul mentega dan gula hingga kembang dan masukkan telur satu persatu berselang seli dengan tepung. Kaup balikkan hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan pewarna hijau dan kacau perlahan supaya warna seperti berbelang. Tuang ke dalam tin pembakar mengikut bentuk kegemaran yang dilenser dengan minyak serta ditaburi tepung. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 175'C selama 1 jam hingga keemasan. Apabila masak, keluarkan dari ketuhar dan sejukkan. Sebelum menghidang, ratakan krim mentega berwarna putih dan taburkan dengan kelapa kering.

BISKUT RAYA - Biskut Nestum Snowy

Tuesday, October 2, 2007


Bahan-bahan :
250 gm buttercup
300 gm gula kastor
250 gm nestum

430 gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh serbuk koko
200 gm minyak sapi
 
susu tepung - hiasan
Cara penyediaan :
Campurkan oat, gula kastor, serbuk koko, minyak sapi dan mentega. Tambahkan tepung sedikit demi sedikit sehingga doh menjadi lembut. Anda tidak perlu menggunakan kesemua tepung yang ada. Ambil sedikit doh dan bentukkan ia bujur seperti jari. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu di atas suhu 160'C. Apabila telah masak, taburkan susu tepung di atasnya dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA - Tart Nenas Gulung



Bahan-bahan :
260 gm mentega
1 sudu besar gula aising
450 gm tepung gandum
75 gm susu tepung
3 biji kuning telur
1 biji putih telur
1 sudu besar minyak sapi QBB
1/2 sudu teh garam
Cara penyediaan :
Gaul rata mentega, gula, telur, minyak sapi dan garam. Masokkan susu tepung dan tepung gandum lalu di gaul lagi hingga sebati. Biarkan adunan selama 1/2 jam. Gunakan acuan samperit dan pamkan sepanjang 5cm & potong menggunakan pisau. Ambil secubit jem nenas dan bujurkan kurang sedikit saiz lebar doh yg telah dipotong tadi. Letakkan jem nenas di atas doh & gulung dengan kemas. Sapukan kuning telur di atasnya dan bakar.

BISKUT RAYA - Biskut Nescafe Bar



Bahan-bahan :
250 gm mentega
220 gm gula kastor
450 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1 sudu besar nescafe - dicairkan

2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
chocolate bar-dicairkan secara double boiling
white choc-dicairkan secara double boiling
sedikit bijan - disangai tanpa minyak

Cara penyediaan :
Pukul gula dan mentega hingga sebati dan kembang. Masukkan kuning telur dan pukul lagi. Masukkan Nescafe dan esen vanila. Akhir sekali masukkan campuran tepung tadi dan uli. Canai adunan tadi dan terap mengikut bentuk 4segi bujur dan bakar di dalam oven selama 15-20 minit. Keluar & sejukkan dahulu di atas redai. Sapukan coklat yang telah dicairkan & gunakan white chocolate sbg hiasan. Letakkan bijan yang telah disangai di atas biskut.

BISKUT RAYA - Biskut Mentega Kacang Rangup



Bahan-bahan :300 gm mentega kacang
250 gm marjerin
185 gm gula kastor
185 gm gula perang
2 biji telur
1/2 sudu kecil esen vanilla
350 gm tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda

Cara penyediaan :
Pukul mentega kacang, marjerin, gula kastor dan gula perang sehingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla. Campurkan tepung, baking soda dan baking powder ke dalam adunan mentega kacang tadi. Bentukkan doh menjadi bulat sebesar ibu jari dan letakkan di dalam loyang pembakar. Jarakkan setiap doh agak2 2 inci. Gunakan garfu yang telah dicelupkan ke dalam tepung dan lakarkan di atas doh tadi untuk meleperkannya. Bakar di dalam oven dengan suhu 175'C atau selama 15-20 minit sehinga keperang-perangan. Angkat dan biarkan sejuk, taburkan gula halus di atasnya sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA - Chocolate Cookies Pretzel

 


Bahan-bahan :

3/4 cawan mentega tanpa garam - dicairkan 
185 gm gula perang 
125 gm gula pasir
 310 gm tepung gandum 
1/2 sudu teh soda bikarbonate
 1/2 sudu teh garam
 1 sudu teh esen vanilla
 1 biji telur
 2 cawan semisweet chocolate chips

Cara penyediaan :
Pukul butter yang telah dicairkan, gula perang dan gula pasir sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur, pukul lagi sehingga kembang dan berkrim. Campurkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata. Masukkan chocolate chip dan gaul menggunakan senduk kayu. Gunakan sudu dan method "dropping" untuk letakkan adunan ke atas dulang pembakar dengan jarak 2 inci. Bakar biskut selama 10 - 15 minit atau sehingga tepi biskut kuning keemasan. Biarkan sejuk sebelum pindahkan biskut ke dalam bekas.

BISKUT RAYA - Biskut Nutty Oat



Bahan-bahan :
125 gm mentega
75 gm gula kastor
125 gm gula perang
1 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
220 gm tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 sudu kecil garam
90 gm oat
50 gm walnut cincang

Cara penyediaan :
Pukul shortening, gula kastor dan gula perang hingga kembang dan ringan. Campurkan dengan telur dan esen vanilla. Masukkan campuran tepung, baking soda dan garam, pukul lagi hingga adunan sebati. Masukkan oat dan walnut cincang. Bujur2 kan adunan dan jarakkan anggaran 1 inci di atas loyang pembakar. Bakar selama 10-15 minit atau sehingga keperang-perangan. Gunakan suhu panas 180'C. Keluarkan biskut yang telah masak dengan segera dan letakkan di atas rak penyejuk. Taburkan oat di atasnya & barulah di simpan di dalam bekas kedap udara.


BISKUT RAYA - Chocolate Chip Cornflake Cookies



Bahan-bahan :
250 gm mentega

230 gm gula perang
100 gm gula kastor
2 biji telur
2 sudu besar susu segar
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil baking soda
200 gm tepung gandum
230 gm cornflake
1 cawan cip coklat semisweet
1 cawan walnut - dicincang

buah ceri-hiasan
 

Cara penyediaan :
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur, susu dan esen vanilla, pukul lagi. Masukkan campuran tepung, baking soda dan garam, kacau hingga sebati. Akhir sekali tambahkan cornflakes, cip coklat dan walnut cincang. Gunakan kaedah 'dropping' menggunakan sudu kecil ke atas loyang (tidak perlu melenserkan majerin ke atasnya). Letakkan hirisan ceri di atasnya dan bakar di dalam oven dengan suhu 175'C selama 10 minit dan biarkan sejuk selama 1 minit di atas rak penyejuk.

BISKUT RAYA - Biskut Oat Kismis Berempah

Bahan-bahan :
125 gm mentega125 gm shortening (perisa mentega)
185 gm gula perang
125 gm gula kastor2 biji telur1 sudu teh esen vanilla230 gm tepung gandum1 sudu teh baking soda1 sudu teh serbuk kayu manis½ sudu teh serbuk bunga cengkih½ sudu teh garam90 gm oat185 gm kismis hitam

Cara penyediaan :
Pukul mentega, shortening perisa mentega, gula perang, gula, telur dan esen vanilla sehingga gebu dan sebati. Masukkan, tepung, baking soda, serbuk kayu manis, serbuk bunga cengkih dan garam. Gaul sebati. Masukkan pula oats dan kismis. Gunakan teknik “dropping” menggunakan sudu letakkan adunan diatas loyang pembakar. Bakar selama 10 – 12 minit dengan suhu 175'C atau sehingga kekuningan. Jangan terlalu garing, nanti rasanya menjadi kesat atau terlalu kering. Biarkan sejuk selama 2 minit dan simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA - Pandan Oat Macaroon

Monday, October 1, 2007

Bahan-bahan :140 gm gula kastor250 gm mentega
2 biji kuning telur

50 gm kelapa
50 gm oat
1 sudu teh pes pandan
300 gm tepung gandum

Cara penyediaan :

Pukul mentega dan gula hingga sebati. Masukkan kuning telur, kelapa, oat dan pes pandan. Gaul rata. Masukkan tepung sedikit-sedikit hingga habis. Uli sebati.
Terap adunan mengikut bentuk kesukaan dan bakar hingga masak.

BISKUT RAYA - Shortbread Oat All Spice

Bahan-bahan :
250 gm mentega
150 gm gula kastor

320 gm tepung gandum
90 gm oats
80 gm tepung beras
1 sudu teh serbuk rempah McCormick - hiasan
sedikit gula halus - untuk hiasan

Cara penyediaan :
Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan bahan kering dan gaul rata. Tekan ke dalam acuan shortbread atau canai dan terap dengan acuan kesukaan anda. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180'C selama 30minit hingga warna bertukar kuning keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan taburkan dengan campuran gula kastor dan rempah. Biarkan sejuk seketika sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA - Biskut Candy Oat Chocolate





Bahan-bahan :
110 gm mentega
140 gm shortening
160 gm gula kastor
1 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla
250 gm tepung naik sendiri
70 gm oat
20 gm serbuk koko Van Houten

Cara penyediaan :
Putar mentega, shortening dan gula hingga kembang dan lembut. Masukkan telur dan esen vanilla dan kacau rata. Masukkan pula serbuk koko yang telah dicampur dengan tepung dan kacau sehingga boleh dibuat doh lembut. Bulat kecil doh letakkan hirisan kecil ceri di atasnya sebagai hiasan. Bakar dalam suhu 180'C selama 15-20 minit.

TIPS SEBELUM MEMBUAT BISKUT

Saturday, September 29, 2007

Di sini kakcik ada beberapa tips untuk diketahui sebelum anda membuat biskut. Cuba ikuti langkah2 di bawah ini supaya anda dapat menghasilkan biskut yang betul2 menjadi. Jangan salahkan orang yang memberikan resipi andai kata biskut anda tidak menjadi tetapi baca dahulu tips di bawah ini samada anda betul2 mengikuti langkah2 yang sepatutnya :
  • Sebelum mula membakar, baca dan fahamkan resipi dan sediakan semua perkakas dan bahan yang diperlukan.
  • Bahan-bahan kering seperti tepung, oats, garam, soda bikarbonate hendaklah digaul supaya dimasuki udara (aeration). Bahan-bahan kering harus disukat mengunakan cara "dip and level". Masukkan sukatan cawan atau sudu dan ratakan dengan belakang pisau.
  • Gunakan sukatan kaca untuk bahan cecair seperti susu, air, minyak dll, sukat pada aras mata (eye level).
  • Acuan pembancuh haruslah dibersihkan tepinya ketika mengadun, supaya mendapat adunan yang rata.
  • Jarakkan adunan biskut di loyang pembakar supaya biskut dapat dibakar dengan seimbang.
  • Bakar satu dulang adunan biskut pada satu masa supaya udara panas dapat membakar biskut dengan seimbang. Letakkan dulang pembakar di tengah-tengah ketuhar supaya udara panas mudah mengalir. Ada ketuhar yang mempunyai "hot spots". Jika biskut cepat masak pada satu "hot spot", putarkan loyang pembakar apabila telah hampir setengah masa waktu membakar.
  • Panaskan ketuhar sebelum membakar biskut. Selalunya mengambil masa 15 minit, masa bergantung kepada ketuhar yang anda gunakan.
  • Dalam setiap resipi, ia akan menyatakan masa yang perlu untuk membakar biskut. Faktor lain seperti suhu kepanasan dan lain-lain juga menentukan kepanasan sesebuah ketuhar. Gunakan "timer" dan set kepada waktu minima mengikut resipi dan kemudian cuba pastikan sama ada biskut sudah pun masak.
  • Sebelum menyimpan biskut yang baru dibakar, pastikan yang ia betul-betul sejuk untuk mengelakkan mendapat biskut yang tidak rangup.
  • Simpan biskut di dalam bekas yang berlainan supaya baunya tidak bercampur bersama biskut-biskut yang lain. Untuk biskut yang rangup, simpan di dalam bekas kedap udara.
  • Kebanyakan biskut boleh dibekukan paling lama untuk sebulan. Bungkus dengan aluminium foil atau plastik cling wrap, labelkan dengan haribulan sebelum dibekukan.
  • Biskut yang menggunakan butter adalah lebih lemak dan sedap berbanding mengunakan majerin.
*****SELAMAT MENCUBA & SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA
AIDILFITRI

BUKA PUASA - Puyuh Masak Serai


Bahan-bahannya:
5 ekor burung puyuh - dibersihkan dan dipotong 2

6 batang serai - ketuk hingga pecah bawahnya
(sekiranya tidak pecah bawahnya, rasa serai itu kurang dan serai lambat kering)
2 keping asam gelugurgaram secukup rasa
kunyit 
 
Bahan kisar:
6 biji bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih

20 tangkai cili kering dibuang biji dan direbus
 
Cara penyediaan :
Burung puyuh di lumur dengan garam dan kunyit dan digoreng separuh masak.
Angkat burung puyuh dan toskan minyaknya. Tumiskan bahan2 yang telah dimesin sehingga agak garing. Masukkan burung puyuh yang telah digoreng separuh masak tadi bersama asam gelugor dan goreng lagi sehingga serai kering. Sekiranya serai belum cukup kering dan tidak naik minyak, ini menunjukkan bahawa hidangan ini masih belum siap untuk di makan. Angkatkan semuanya dan boleh dimakan dengan nasi putih panas2.

BUKA PUASA - Lemon Quail




Bahan-bahannya :5 ekor burung puyuh - dibersihkan
1 sudu besar halia kisar* Lumurkan halia kisar dengan ayam. Perapkan sebentar.2 sudu besar tepung beras1 sudu besar tepung jagung1 sudu besar lada sulah1 sudu kecil garam1 sudu besar gula2 biji telur2 sudu besar susu sejat F&N

Cara penyediaan :
Satukan kesemua bahan di dalam satu mangkuk dan
gaul hingga adunan menjadi sebati. Masukkan burung puyuh yang telah di perap dengan halia dan goreng dalam dalam minyak yang agak panas dengan api yang sederhana. Bila burung puyuh sudah di goreng, toskan minyaknya dan potong burung puyuh dengan menggunakan pisau yang tajam. Letakkan di atas piring lalu siramkan dengan sos lemon. Sedap dihidangkan semasa panas.

SOS LEMONBahan-Bahan :
4 sudu besar jus lemon
5 sudu besar gula
3 sudu besar tepung jagung
300 ml air atau ikut kepekatan yang anda inginkan
1 sudu besar cuka

Cara penyediaan :
Satukan kesemuanya dalam periuk kecil lalu didihkan dan kacau hingga sos agak pekat sedikit. Padamkan api lalu sejukkan dan sedia untuk di gunakan.

BUKA PUASA - Burung Puyuh Masak Paprik




Bahan-bahannya :4 ekor burung puyuh, dipotong kecil
4 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 biji bawang besar - dimayang2 batang serai - diketuk2 biji buah tomato - dipotong 45 biji cili padi, ditumbuk2 biji limau kasturi - diambil jusnya5 helai daun limau purut - disiat-siat
7 sudu makan sos cili6 sudu makan sos tomato
4 sudu makan sos tiram3 sudu makan kicap manisbunga kobis, kacang panjang, karot & jagung muda - dipotong mengikut kesukaan andaminyak secukupnyaair secukupnyagaram dan gula secukup rasa

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng burung puyuh setengah masak, jangan terlalu garing. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi yang telah ditumbuk, kacau sekejap. Masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram dan kicap manis. Biarkan mendidih sekejap dan masukkan pula sedikit air. Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran. Bila mendidih, masukkan bawang besar dan buah tomato. Semasa menghidang, perahkan limau kasturi. Pergghhh power!!!

BUKA PUASA - Burung Puyuh Pakapau




Bahan-bahan:
5 ekor burung puyuh
2 tangkai daun selasih
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap manis
Kacang panjang - dipotong 1 1/2 inci panjang
6 biji cili api - diketuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk kasar
garam secukup rasa

Cara penyediaan:Burung puyuh dibersihkan dan dipotong mengikut kesukaan. Panaskan minyak dan tumis bawang putih. Masukkan burung puyuh yang telah dibersih dan dipotong tadi bersama daun selasih. Apabila burung puyuh telah masak, masukkan sos tiram, kicap manis, cili api, kacang panjang, garam dan gula secukup rasa sebelum dihidangkan.

BUKA PUASA - Puyuh Goreng Berempah

Bahan-bahan :
5 ekor burung puyuh

1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu besar rempah kari daging
4 sudu besar tepung jagung
sedikit garam dan gula
minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan :
Gaulkan semua bahan dengan burung puyuh dan perapkan selama setengah jam. Panaskan minyak dan goreng burung puyuh sehingga masak.

Petua hari ini

Hilangkan bau nasi hangit?
Nasi yang anda masak berbau hangit? Cuba petua ni...

Ambil beberapa biji cili padi. Cucukkan
hujungnya ke permukaan nasi tersebut dan tutup. Biarkan seketika sehingga cili padi tadi layu atau kelihatan agak lebam, barulah bau hangit tadi akan hilang. Selepas itu nasi itu bolehlah dimakan.


Tak tahu nak bersihkan siput sedut?

Jika anda menghadapi masalah untuk membersihkan siput sedut, ambil sebekas hampas kelapa kemudian gaulkan bersama siput sedut yang masih hidup itu. Biarkan semalaman. Keesok
kan harinya, barulah mulakan kerja-kerja mengeratbahagian hujung cengkerang siput tersebut sebelum ia dicuci dan dimasak. Dengan itu bau lumpur akan hilang dari siput itu. Malahan rasa lemaknya juga akan bertambah bila dimasak.


**** Semoga petua2 yang kakcik berikan ini dapat menolong menyelesaikan masalah2 anda, insyaalah kalau ada lagi kakcik akan postkan disini....




BISKUT RAYA - Milky Cashewnut

Wednesday, September 26, 2007



 


Bahan-bahan
250 gm buttercup
185 gm gula perang
375 gm tepung gandum
125 gm gajus - dikisar
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 biji kuning telur - sapuan atas

100 gm biji gajus - hiasan

Cara penyediaan :
Pukul mentega dan gula perang hingga kembang. Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat dan gajus kisar, gaul hingga menjadi doh. Canai doh dan terap mengikut bentuk gajus atau bujur. Cucukkan biji gajus seperti gambar dan sapukan sedikit kuning telur di atasnya sebagai hiasan. Bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit.

BISKUT RAYA - Orange Shortbread




Bahan-bahan :
250 gm mentega
60 gm gula kastor
260 gm tepung gandum
40 gm tepung beras
1/2 sudu kecil esen vanilla
3 sudu besar pati oren Sunquick
gula aising - untuk taburan

 
Cara penyediaan :
Campurkan kedua-dua tepung ke dalam mangkuk besar. Masukkan gula dan gaul rata. Masukkan mentega, pati oren dan esen vanilla, menggunakan hujung jari. Uli sehingga menjadi doh yang lembut. Bentukkan doh memanjang dan bentuk 4segi, masukkan ke dalam plastik dan gulung kemas adunan. Simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. Keluarkan dan potong adunan tadi setebal 1/2 cm. Susun biskut di atas dulang pembakar. Dengan menggunakan garfu, cucukkan permukaan biskut untuk menghasilkan corak. Bakar selama 20 minit. Keluarkan dari ketuhar dan taburkan dengan gula. Biarkan sejuk terlebih dahulu sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA - Vienese Singer Cookies


 Bahan-bahan :
250 gm buttercup

3keping cheesedale (dicairkan)
130 gm gula kastor
320 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung 

cooking chocolate - hiasan
ceri merah - hiasan

Cara penyediaan :
Pukul buttercup dan gula hinga sebati. Masukkan cheese, tepung gandum dan jagung yang telah diayakkan sedikit demi sedikit. Pastikan adunan lembut & gunakan acuan samperit bunga cina. Bentukkan bunga cina & hiaskan dengan ceri merah.  Bakar pada suhu 170'C selama 20 minit. Sejukkan dan hiaskan di atasnya dengan lakaran chocolate yang telah dicairkan. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA - Biskut Jejari Mohrenglanz

 



Bahan-bahan :
250 gm buttercup

70 gm gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
300 gm tepung
1/2 sudu kecil baking powder
badam cincang 
biji badam (dipanggang) - untuk hiasan
coklat masak Mohrenglanz (boleh digantikan dengan coklat masak biasa)
* coklat mohrenglanz boleh didapat di pasaraya2 besar dan berkualiti tinggi

Cara penyediaan :
Ayak tepung dan baking powder, ketepikan seketika. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur, pukul lagi. Masukkan bahan yang telah diayak tadi bersama badam cincang hingga adunan menjadi sebati. Terap menggunakan acuan 4segi bujur dan letakkan biji badam panggang di atasnya. Bakar di dalam oven pada suhu 160'C atau anggaran 15-20 minit.  Hiaskan dengan white chocolate di atasnya.

BISKUT RAYA - Biskut Juraian Warna Warni


 

Bahan-bahan :
250 gm buttercup
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit coklat rice - hiasan
sedikit manik gula kecil warna-warni
cawan kertas kecil

Cara penyediaan :
Pukul buttercup dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan pukul lagi. Masukkan tepung dan gaul rata. Parutkan adunan ke dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun di atas loyang pembakar. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C atau sehingga masak anggaran 15 minit. Keluarkan dan sejukkan, dan simpan dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA - Biskut Makmur

Tuesday, September 25, 2007



 Bahan-bahan :
500 gm tepung gandum
80 gm gula halus
minyak sapi - ikut lembut doh
gula aising - untuk salut biskut
Bahan Inti :
300 gm kacang tanah

70 gm gula halus

*kacang tanah digoreng tanpa minyak dan dimesin halus dan dicampur dengan
gula
Cara penyediaan :
Gaulkan semua bahan doh hingga lembut dan boleh dibentukkan. Ambil seketul doh sebesar biji guli dan leperkan. Masukkan inti yang telah dibentuk bujur dan balut dengan doh tadi. Jadikan ia sebesar biji buah kurma.
Bakar dalam suhu 180'C selama 20 - 25 minit atau sehingga nampak masak.Sejukkan baru golekkan dalam gula aising.

BISKUT RAYA - Biskut Tart Gulung Blueberry






Bahan-bahan : 
60 gm buttercup
190 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
Pewarna ungu
White cooking chocolate
Jem blueberry (boleh dibeli dikedai bahan kuih)
* boleh juga kalau nak buat sendiri.... 1kg blueberry - blend dan masak dengan 1 cawan gula dan 1/2 cawan air (masak hingga kering)

 
Cara penyediaan :

Gaulkan butter,majerin dan gula, masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul lagi sehingga rata. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah diayakkan. Gaulkan sehingga rata dan sebati.Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan sepanjang 2 - 3 inci. Sudukan jem blueberry ke atas adunan dan gulungkan.  Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga selama 20 minit. Sejukkan dan hiaskan dengan lakaran white chocolate di atasnya.

* tujuan menggunakan white chocolate di atas biskut tadi adalah supaya dapat mengimbangkan rasa masam blueberry dengan rasa manis white choc.
 

BISKUT RAYA - Chocolate Cookies Pretzel


 

Bahan-bahan :
250 gm buttercup
 240 gm gula kastor
30 gm gula perang
400 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
2 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
30 gm serbuk koko Van Houten
200 gm coklat cip Vochelle
200 gm badam cincang
1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh emplex

Cara penyediaan :
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla dan pukul lagi. Di dalam bekas yang berasingan, satukan tepung gandum, tepung jagung, serbuk koko, baking powder dan emplex. Masukkan campuran kering ini ke dalam adunan mentega. Kemudian masukkan coklat cip dan badam cincang, kacau hingga sebati. Gunakan sudu kecil, kaup sesudu dan letakkan di dalam loyang. Bakar di dalam oven dengan suhu 180'C atau selama 20 minit.

BISKUT RAYA - Biskut Samperit

Bahan-bahan :
250 gm buttercup
200 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
400 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
Ceri merah dan hijau (dihiris dadu kecil)

Cara penyediaan :
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan esen vanilla dan telur, pukul lagi hingga sebati. Akhir sekali, masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastad. Gunakan acuan bunga cina dan terapkan ke atas loyang yang telah disapukan dengan mentega. Hiaskan dengan hirisan ceri merah dan hijau dan bakar di dalam oven hingga kekuning-kuningan.

BISKUT RAYA - Biskut Almond London





Bahan-bahan :
250 gm mentega
150 gm gula halus
550 gm tepung gandum
2 biji telur (diambil kuningnya)
1 sudu kecil emplex
cooking chocolate (double boiling)
badam (dipanggang / dibakar)
sedikit badam serbuk
(boleh gantikan dengan esen vanila tapi kureng skit la)
badam cincang
mangkuk kertas

Cara penyediaan :
Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan kuning telur dan pukul lagi. Masukkan tepung, emplex dan badam serbuk. Adun hingga menjadi doh yang boleh dibentuk. Ambil sedikit doh saiz sebesar guli dan balut badam, kemudian bentukkan menjadi bola bujur. Letakkan doh di dalam loyang yang bergris. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175*C selama 20-25 minit atau sehingga masak dan keemasan. Sejukkan dahulu. Setelah sejuk, masukkan biskut yang telah dibakar ke dalam mangkuk kertas dan tuang coklat yang telah dicairkan di atasnya. Taburkan dengan badam cincang dengan segera supaya ia betul2 melekat dengan coklat. Biarkan sejuk dan bolehlah dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA - Biskut Kacang Mazola


Bahan-bahan :
200 gm kacang tanah - goreng & tumbuk halus
200 gm gula halus
250 gm tepung gandum
minyak mazola
1 biji telur

Cara penyediaan :
Gaul tepung gandum, gula dan kacang tanah hingga sebati. Kemudian masukkan minyak mazola secukupnya hingga adunan menjadi lembut dan tidak berketul. Bulat-bulatkan adunan sebesar guli. Kemudian atur dalam dulang pembakar dan letakkan sebiji kacang sebagai hiasan di atasnya. Supaya kacang tidak terpisah daripada biskut selepas dibakar, sapukan kuning telur di atasnya dan hasilnya ia akan kelihatan lebih cantik.

BISKUT RAYA - Biskut Nestum Berkopi Badam

Thursday, September 20, 2007


 

Bahan-bahannya :
150 gm tepung naik sendiri, diayak
150 gm bijirin NESTUM  

90 gm serbuk badam
120 gm badam cincang
200 gram buttercup
150 gram gula kastor
1 biji telur
coklat masakan - cairkan2 sudu besar serbuk kopi nescafe dicampur dengan 2 sudu besar air panas

Cara penyediaan :
Ayak tepung, masukkan bijirin NESTUM dan badam; gaul rata dan ketepikan. Krim mentega dan gula hingga sebati. Masukkan telur dan campurkan NESCAFE. Kaup balikkan campuran tepung. Canai doh & potong segi4 sama dan letak diatas dulang pembakar yang telah dilenser. Taburkan serbuk nestum di atas permukaan adunan dan ratakan sedikit adunan. Bakar dalam ketuhar yang bersuhu 180 darjah C selama 10 - 15 minit. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk selama 20 minit. 

BISKUT RAYA - Biskut Crystal Ball

Bahan-bahan :
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna merah, kuning dan hijau

Cara penyediaan :
Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yang berlainan seperti merah, kuning dan hijau. Bentukkan adunan seperi bebola dan cantumkan 3 warna seperti dalam gambar. Masukan adunan dalam paper cup kecil. Bakar pada suhu 180'c selama 25 - 20 minit.

BISKUT RAYA-Biskut Rainbow Truffles

Bahan-bahannya :
250 gm mentega
200 tepung jagung - diayak
100 gm gula halus
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit sugar strands - hiasan

Cara penyediaan :
Kacau mentega dan gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur, esen vanilla dan kacau rata. Masukkan tepung jagung dan diuli. Canaikan adunan dan terapkan bentuk yang anda suka.
Sapukan kuning telur di atasnya. Kemudian hiaskan di atasnya dengan gula urai warna warni.
Bakar di dalam ketuhar hingga masak kemudian sejukkan atas rak.

BISKUT RAYA-Butter Cheezy Flake

 


Bahan-bahannya :
250 gm mentega
120 gm gula halus
2 biji kuning telur
1/2 sudu teh vanilla
350 gm tepung gandum
30 gm tepung jagung
sedikit garam
parutan mozarella - hiasan

kelapa parut kering - hiasan

Cara penyediaan :

Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan kuning dan esen vanilla, pukul sehingga sebati. Masukkan tepung yang telah diayak dan gaul rata. Bentukkan adunan menjadi bujur dan letakkan di atas loyang pembakar dan taburkan kelapa parut kering di atasnya. Bakar menggunakan suhu yang sederhana selama 10 minit sehingga separuh kekuningan. Keluarkan dan taburkan mozarella di atasnya dan bakar lagi selama 5 min. Sejukkan di atas redai dan masukkan di dalam bekas kedap udara.

BISKUT RAYA- Biskut Almond Cornflakes





 

Bahan (A) :
130 gram mentega
145 gram gula kastor

secubit garam

Bahan (B) :
1 biji telur

Bahan (C) :
200 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar tepung susu

1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis

Bahan (D) :
50 gram cornflakes
70 gram badam cincang

Untuk Hiasan :
sedikit badam, dicincang
sedikit ceri hijau @ merah

Cara penyediaan :
Pukul bahan (A) sehingga lembut. Masukkan bahan (B). Pukul sehingga licin. Tambahkan bahan (C) yang telah diayak dan adun hingga sebati. Akhirnya, campurkan (D) dan gaul rata. Sendukkan 1 sudu teh adunan tadi dan bentukkan menjadi bebola. Selaputkan dengan badam cincang. Letakkan diatas dulang yang telah digris. Hias atasnya dengan ceri hijau atau merah dan tekan sedikit. Bakar pada suhu 170 darjah C selama 12 - 15 minit atau hingga kuning keemasan.

Nota: Biskut ini boleh juga diselaputi dengan oats yang telah dikisar untuk menggantikan badam cincang.

BISKUT RAYA-Biskut Almond Crunchies


Bahan-bahannya :
1 biji putih telur
1/2 sudu teh madu
1 - 2 titik esen badam (almond essence)
250 gram badam, dikisar
3/4 cawan gula castor
1 biji putih telur (extra)
1 cawan gula aising
60 gram hirisan badam

Cara penyediaan :
Pukul 1 biji putih telur sehingga gebu dan memekat, masukkan madu dan esen badam. Masukkan pula badam kisar dan gula yang telah disatukan dan masukkan kedalam adunan putih telur tadi. Gaul hingga sebati. Tutup dengan plastik cling wrap dan biarkan ia selama 12 jam atau semalaman. Pukul 1 biji putih telur (extra) sehingga gebu dan memekat. Masukkan setengah adunan putih telur ini ke dalam adunan putih telur yang telah diperap selama 12 jam. Gaul rata adunan itu lagi dan kemudian ambil doh bentukkan bulat dan golekkan pada gula aising dan atur di loyang pembakar. Ambil gelas dan tekan doh bulat dengan dasar gelas. Sapukan atas doh biskut dengan lebihan putih telur yang diketepikan tadi dan hiaskan dengan beberapa hirisan badam. Bakar pada suhu 175 darjah C selama 20 minit atau sehingga biskut masak.

SALAM AIDILFITRI

Wednesday, September 19, 2007

Assalamualaikum wbt....

Tinggal kurang sebulan lagi umat Islam akan menyambut hari raya Aidilfitri. Ramai yang beranggapan, berhari raya di kampung lebih seronok, tambahan pula budaya kunjung-mengunjungi yang menjadi amalan bagi masyarakat kampung membuatkan suasana raya bertambah meriah. Tetapi bagaimana pula bagi mereka yang tidak mempunyai kampung halaman, tentu tidak dapat merasai kemeriahan berhari raya di kampung. Namun apakah berhari raya di bandar tidak boleh menjadi semeriah seperti di kampung?

Tidak kira samada di kampung mahupun di kota, kedatangan hari raya tetap akan disambut dan diraikan. Namun dalam kegembiraan dan keasyikan menyambut lebaran, jangan pula lupa menghayati erti sebenar Aidilfitri. Aidilfitri bukan hanya sebuah perayaan tetapi juga bulan yang penuh keberkatan jika dirayakan mengikut syariatnya.

Sempena Aidilfitri, KakCik ada menyediakan pelbagai koleksi biskut raya untuk tatapan pengunjung blog ini. Kepada rakan-rakan dan pelanggan-pelanggan KakCik yang tetap setia hingga kini, KakCik memohon maaf kerana tidak dapat menunaikan permintaan kalian untuk mendapatkan biskut raya seperti sebelumnya. Tahun ini KakCik terpaksa berehat tetapi akan meneruskan urusniaga seperti tahun2 sebelumnya menjelang Aidilfitri tahun depan. Demi untuk keluarga dan anak2, KakCik kena turun padang juga untuk persiapan ala kadar tetapi tetap meriah disambut.

"SELAMAT MENJENGUK KAKCIK RECIPE DAN SELAMAT MENCUBA....MOGA RAYA TAHUN INI DAPAT MENGHIDANGKAN KOLEKSI KAKCIK UNTUK TETAMU ANDA".

Wassalam

BISKUT RAYA-Biskut Mentega Badam

Sunday, September 16, 2007

Bahan-bahan :
120 gm buttercup - dipotong dadu
100 gm gula castor
120 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
1 biji kuning telur - dipukul perlahan
1 biji putih telur - untuk sapuan
buah badam cincang - untuk hiasan

Cara penyediaan :
Ayak tepung gandum dan tepung jagung ke dalam mangkuk adunan. Masukkan mentega buttercup dan gaul ramaskan sehingga menjadi serbuk roti. Masukkan gula, kuning telur dan gaul sehingga adunan menjadi doh. Canai doh di atas papan pencanai sehingga menjadi nipis dan potong pastri dengan pemotong pastri. Sapukan biskut dengan putih telur dan taburkan badam. Bakar biskut pada kepanasan 170 darjah C selama 20 minit.

BUKA PUASA - Puding Karamel



Bahan-bahannya :
1 cawan gula - untuk dibuat gula hangus
10 biji telur  
1 tin susu cair
esen vanilla  
Gula (jika suka manis) - campur bersama telur & susu cair  
sedikit air  
sedikit pewarna kuning


Cara penyediaan :
Campurkan gula dengan sedikit air. Masak hingga gula bertukar keperangan. Angkat dan tuangkan di dalam acuan dan diketepikan. Campurkan telur, susu cair, pewarna kuning, esen vanilla dan sedikit gula (jika suka manis). Kacau hingga telur hancur dan sebati dengan susu tetapi jangan dipukul. Masukkan adunan ke dalam acuan yang berisi gula hangus. Kukus hingga masak

BUKA PUASA - Popia Goreng

 
Bahan-bahannya :
kulit popia - boleh dibeli di pasaraya
minyak untuk menggoreng
air - guna sebagai gam kulit popia

Bahan Inti :
10 batang jejari ketam - dipotong halus
1 batang karot - dipotong memajang
2 biji sengkuang - dipotong memanang
1 mangkuk kobis - diracik halus
5 batang kacang panjang - dipotong halus
garam


Cara penyediaan :
Panaskan air di dalam kuali. Apabila mendidih, masukkan garam dan kesemua bahan. Jangan biarkan terlalu lama kerana sayuran akan layu. Angkat dan toskan. Ambil sekeping kulit popia dan letakkan bahan-bahan tadi di atasnya. Gulung popia dengan kemas dan letakkan sedikit air dihujung kulit agar ia melekat dengan kuat. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng popia sehingga kelihatan kekuning-kuningan. Angkat dan hidangkan bersama sos cili.
KUAH CILI SOS
Bahan-bahannya :
7 tangkai cili merah
1 ulas bawang putih
2 sudu besar cili sos
3 sudu besar tomato sos
2 sudu besar cuka
1 cawan air
3 sudu besar gula
garam secukupnya

Cara penyediaan :
Mesinkan semua bahan. Masakkan sebentar sehingga mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat.

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT