Bahan-bahan :
3/4 cawan mentega tanpa garam - dicairkan
185 gm gula perang
125 gm gula pasir
310 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
1 biji telur
2 cawan semisweet chocolate chips
Cara penyediaan :
Pukul butter yang telah dicairkan, gula perang dan gula pasir sampai kembang dan sebati. Masukkan esen vanilla, telur dan kuning telur, pukul lagi sehingga kembang dan berkrim. Campurkan bahan-bahan yang telah diayak tadi dan gaul rata. Masukkan chocolate chip dan gaul menggunakan senduk kayu. Gunakan sudu dan method "dropping" untuk letakkan adunan ke atas dulang pembakar dengan jarak 2 inci. Bakar biskut selama 10 - 15 minit atau sehingga tepi biskut kuning keemasan. Biarkan sejuk sebelum pindahkan biskut ke dalam bekas.
0 comments:
Post a Comment