KEK RAYA - Kek Pandan Kelapa

Wednesday, October 3, 2007

Bahan-bahan :
375 gm mentega
340 gm gula kastor
7 biji telur
60 ml susu segar
350 gm tepung naik sendiri
30 gm tepung jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil esen pandan
sedikit pewarna hijau
krim mentega - hiasan
kelapa kering - hiasan

Cara penyediaan :
Pukul mentega dan gula hingga kembang dan masukkan telur satu persatu berselang seli dengan tepung. Kaup balikkan hingga sebati. Masukkan esen vanilla dan pewarna hijau dan kacau perlahan supaya warna seperti berbelang. Tuang ke dalam tin pembakar mengikut bentuk kegemaran yang dilenser dengan minyak serta ditaburi tepung. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 175'C selama 1 jam hingga keemasan. Apabila masak, keluarkan dari ketuhar dan sejukkan. Sebelum menghidang, ratakan krim mentega berwarna putih dan taburkan dengan kelapa kering.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT