125 gm mentega125 gm shortening (perisa mentega)
185 gm gula perang125 gm gula kastor2 biji telur1 sudu teh esen vanilla230 gm tepung gandum1 sudu teh baking soda1 sudu teh serbuk kayu manis½ sudu teh serbuk bunga cengkih½ sudu teh garam90 gm oat185 gm kismis hitam
Cara penyediaan :
Pukul mentega, shortening perisa mentega, gula perang, gula, telur dan esen vanilla sehingga gebu dan sebati. Masukkan, tepung, baking soda, serbuk kayu manis, serbuk bunga cengkih dan garam.Gaul sebati. Masukkan pula oats dan kismis. Gunakan teknik “dropping” menggunakan sudu letakkan adunan diatas loyang pembakar. Bakar selama 10 – 12 minit dengan suhu 175'C atau sehingga kekuningan. Jangan terlalu garing, nanti rasanya menjadi kesat atau terlalu kering. Biarkan sejuk selama 2 minit dan simpan dalam bekas kedap udara.
Pukul mentega, shortening perisa mentega, gula perang, gula, telur dan esen vanilla sehingga gebu dan sebati. Masukkan, tepung, baking soda, serbuk kayu manis, serbuk bunga cengkih dan garam.
0 comments:
Post a Comment