KEK RAYA - Mocha Chocolate Cake

Wednesday, October 3, 2007


Bahan-bahan :
100 gm mentega
160 gm marjerin
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
5 biji telur
50 ml susu segar
1 sudu besar pes kopi
250 gm tepung naik sendiri
1/2 sudu kecil esen vanilla
Krim coklat - hiasan
Hershey bar - hiasan

Cara penyediaan :
Pukul mentega, marjerin, gula perang dan gula kastor hingga kembang dan gebu. Masukkan telur berselang-seli dengan susu, tepung, pes kopi dan esen vanilla. Tuang ke dalam tin pembakar berbentuk bulat yang telah dialas dan dilenser dengan mentega. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 160'C selama 45 minit - 1 jam atau hingga kekuningan dan di bahagian tengahnya betul2 masak. Anda boleh tahu bahawa ianya benar2 masak dengan menyucuk lidi di tengah2 kek itu dan pastikan bahawa tiada tepung yang melekat di lidi tersebut. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan. Sapukan kelilingnya dengan krim coklat dan hiaskan di atasnya dengan parutan coklat di kelilingnya. Simpan di tempat dingin.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT