Makaroni Goreng Seafood

Monday, June 25, 2007

Bahan-bahan :
200 gram makaroni (bentuk siput)
100 gram ayam (dipotong kecil)
50 gram udang basah (dibuang kulit)
50 gram sotong (dipotong bulat)
1 sudu besar pes cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap mee
1 sudu besar sos sotong
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit kobis (dipotong kecil)
1 tangkai daun bawang (dipotong 1/2 inci)

p/s : Makaroni direbus hingga lembut. Angkat dan toskan. Letakkan beberapa titik minyak zaiton ke dalam makaroni supaya ia tidak melekat. Jika tidak ada minyak zaiton, boleh juga digunakan minyak masak ataupun majerin.

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Apabila agak garing, masukkan pes cili, sos cili, sos tomato, sos tiram, kicap manis dan garam. Goreng hingga agak kering dan masukkan potongan ayam dan udang yang telah dibuang kulit. Masukkan kobis dan kacau hingga sebati. Kemudian campurkan makaroni yang telah dimasak dan ditoskan tadi, kacau lagi hingga semuanya bercampur. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan lada sulah.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT