BUKA PUASA - Cucur Udang Kak Cik

Wednesday, June 13, 2007

Bahan-bahan :

500 gram tepung gandum
1 biji telur ayam
1 ulas bawang besar - dicincang halus
sedikit kunyit serbuk (untuk kelihatan keemasan)
sedikit garam
daun kucai - dipotong 1 inci
taugeh
udang basah - dibuang kulit dan dibersihkan
air suam - ikut kelembutan tepung
minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan :
Gaulkan tepung bersama dengan kesemua bahan di atas. Setelah semua bahan digaul rata, barulah dimasukkan air suam dan kacau hingga adunan sedikit pekat tetapi jangan terlalu pekat. Biarkan dahulu adunan selama 15 minit untuk merehatnya. Selepas 15 minit barulah dipanaskan minyak di dalam kuali dan masukkan tepung sedikit demi sedikit. Jika mahu cucur kelihatan bulat dan cantik, elok menggunakan jari semasa memasukkan adunan ke dalam kuali, sama seperti kita membuat kuih jemput2 atau cekodok. Boleh juga menggunakan senduk yang dipanaskan terlebih dahulu supaya cucur tidak melekat di dalam senduk (bagi udang saiz besar). Goreng menggunakan api yang perlahan supaya tepung di bahagian dalam masak dengan elok dan serata. Bila cucur agak kekuning-kuningan bolehlah diangkat dan cicah bersama kuah kacang.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT