Ayam Masak Merah

Tuesday, June 12, 2007

Bahan-bahan :
Ayam - dipotong 12 (agak kecil) dan dibersihkan
(ayam digoreng tetapi jangan terlalu garing)
4 biji kentang - dipotong memanjang & digoreng
1 labu bawang besar - dimayang bulat
Daun bawang - dipotong sepanjang 1 inci
2 biji tomato - dipotong 4
3 sudu minyak sapi, 3 sudu minyak masak
1 sudu teh gula, 1 susu teh madu
1/2 cawan campuran sos tomato dan cili
garam secukup rasa
bawang goreng untuk hiasan
1/4 cawan susu cair ideal

Bahan untuk dikisar :
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
10 tangkai cili kering

Bahan tumis :
3 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kelopak bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara penyediaan :
Panaskan minyak sapi dan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bahan tumis bersama bahan kisar, garam, gula, madu dan campuran sos tomato dan cili. Kacau hingga kelihatan garing dan berbau wangi. Masukkan hirisan kentang yang telah digoreng, bawang merah dan potongan tomato dan kacau hingga sebati. Apabila telah masak, masukkan susu cair dan kacau rata pada kadar api yang amat perlahan, jangan sampai mendidih. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan terus diangkat (boleh juga ditaburkan di atas masakan bersama dengan bawang goreng). Jangan biarkan lama di dalam kuali kerana daun bawang mudah layu.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT