Kari Kepala Ikan

Sunday, June 10, 2007


Bahan-bahan :
1 ketul kepala ikan merah (red snapper) - dibersihkan
100g kacang bendi
100g terung bulat (dipotong 4)
2 biji tomato (dipotong 4)
3 tangkai cili merah (dibelah dua, jangan putuskan)
1/2 mangkuk kecil air perahan asam jawa
1 gelas air (ikut kecairan kesukaan anda)
100ml santan pekat dari 1/2 biji kelapa (atau 1/2 kotak kecil santan M&S)
sedikit garam (secukup rasa)

Bahan-bahan rempah:
1/2 sudu teh halba campur
3 tangkai daun kari
3 sudu besar rempah kari ikan
1 sudu besar rempah kari daging
10 ulas bawang merah - ditumbuk halus
3 ulas bawang putih - ditumbuk halus

* campurkan rempah kari ikan dan daging bersama air sehingga pekat dan masukkan setengah daripada bahan tumbuk tadi (bawang merah dan bawang putih)

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk bersama kesemua bahan2 rempah menggunakan api yang perlahan, kacau hingga rempah menjadi garing. Setelah rempah garing, masukkan kepala ikan dan biarkan selama 3minit. Masukkan air dan biarkan ia mendidih di dalam periuk. Kemudian masukkan kacang bendi, terung dan cili merah. Apabila bahan ini agak masak, masukkan santan kelapa dan terus mengacau dengan perlahan sehinggalah kuah nampak menggelegak. Jangan biarkan kuah mendidih tanpa dikacau kerana ia akan pecah minyak dan hilang rasa enaknya. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT