BUKA PUASA - Bubur Kanji

Sunday, June 24, 2007



Bahan-bahan :
2 cawan kecil beras (untuk 6 orang dewasa)
50gram udang kering (agak2 segenggam)2 batang serai - dititik
1/2 sudu kecil halba
1 tangkai daun bawang (dipotong 1/2 inci pjg)
1 inci halia (dihiris memanjang)
1/2 kotak santan M&S
2 helai daun pandan (diikat simpul)
sedikit garam
500 ml air

Bahan tumis :
3 ulas bawang merah - dihiris nipis
1 ulas bawang putih - dihiris nipis
1/2 inci halia - dihiris nipis

Cara penyediaan :
Masakkan nasi seperti anda membuat bubur biasa. Apabila telah menjadi bubur, masukkan udang kering, santan, halia, halba, garam, daun pandan dan serai. Biarkan di atas api yang perlahan dan terus mengacau hingga mendidih. Di dapur yang berasingan, panaskan minyak di dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang telah dihiris nipis. Biarkan hingga garing dan kekuningan. Angkat dan tuangkan semuanya bersama minyak kedalam periuk bubur dan masukkan sekali daun bawang yang telah dipotong tadi. Tutup periuk dan api, biarkan hingga sebati baru diangkat dan dihidangkan. Taburkan di atasnya dengan hirisan cili, bawang goreng dan cincangan daun bawang.....mesti terangkat!!!!
p/s : bagi yang suka campuran daging atau ayam, bolehlah dimasukkan bersama, tetapi kak cik lebih suka bubur kanji yang simple begini, lagipun aroma udang kering dan bahan tumis darat tu dah cukup menyelerakan.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT