Sandwich Scrambled Egg

Wednesday, June 13, 2007

Bahan-bahan :
1 buku roti Gardenia (saiz kecil)
6 biji telur omega (kuningnya lebih cantik)
2 sudu besar buttercup
sedikit lada sulah
sedikit garam
2 sudu besar krim segar atau krim putar
1 labu bawang - dicincang halus
1/4 cawan susu cair ideal
Buttercup untuk disapu ke atas roti
Kepingan keju dan thousand islands dressing
Salad dan hirisan tomato - hiasan

Cara penyediaan :
Telur dipukul bersama susu cair, garam dan serbuk lada sulah. Cair mentega di dalam 'non-stick pan' dan masukkan bawang besar yang telah dicincang. Jangan biarkan bawang garing, terus masukkan campuran telur tadi dan kacau dengan segera menggunakan sudip kayu. Bila telur telah separuh masak, angkat kuali dan masukkan krim segar atau krim putar dan terus mengacau tanpa api. Biarkan telur masak dengan kadar suhu yang tidak terlalu panas kerana ini akan membuatkan telur kelihatan lebih lembut dan tidak garing. Hancurkan ketulan telur dengan mengacau tanpa henti sehinggalah ia kelihatan ketulan2 kecil. Ambil sekeping roti Gardenia dan sapukan dengan buttercup di atasnya. Taburkan scrambled egg di atasnya dan letakkan salad, hirisan tomato dan sekeping keju dan tangkupkan dengan sekeping lagi roti yang telah disapu dengan buttercup juga (jika suka, lebih sedap kalau diletakkan 'thousand island dressing' di atasnya). Untuk kelihatan lebih cantik dan kemas lagi, potong disekeliling kulit roti dan jadikan ia bentuk segitiga.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT