BUKA PUASA - Kuah Kacang Mak Su

Wednesday, June 13, 2007

Bahan-bahan :
300 gram kacang tanah
4 ulas bawang merah - ditumbuk halus
2 ulas bawang putih - ditumbuk halus
2 sudu besar pes cili (ikut kepedasan)
2 sudu besar gula merah @ gula kabung
garam secukup rasa
1/4 cawan air asam jawa
sebatang serai - dititikkan
1 cawan air (ikut kepekatan kacang)
Minyak untuk menumis

Cara penyediaan :
Kacang tanah digoreng tanpa minyak. Biarkan sejuk seketika dan bersihkan kulitnya. Kisar kacang tetapi jangan terlalu halus, jika boleh tumbuk lebih baik. Ketepikan kacang yang telah ditumbuk tadi. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk hingga garing. Masukkan pes cili dan kacau hingga terbit bau. Kemudian masukkan air, air asam jawa, gula merah/kabung, serai dan garam. Apabila telah mendidih masukkan kacang dan kacau di atas api yang perlahan hingga kuah menjadi pekat. Angkat dan hidangkan bersama cucur udang dan juga nasi impit....mesti baeekk punya.


0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT