BUKA PUASA - Mi Sup Daging dan Tulang Gezort

Wednesday, June 13, 2007

Bahan-bahan :
1 kilo daging + tulang rawan
2 bungkus sup bunjut
3 biji ubi kentang
2 batang karot
2 inci halia - dihiris kasar
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
1 sudu teh lada hitam (biji)
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
4 batang daun sup - dihiris halus
1 pokok daun bawang - dipotong 1 inci pjg
Garam secukup rasa


Bahan kisar :
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih



Cara penyediaan :
Rebuskan tulang sehingga dagingnya lembut. Kemudian masukkan daging yang telah dipotong, sup bunjut, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan hirisan halia ke dalam periuk berisi tulang dan rebus lagi sehingga empuk. Apabila daging dan tulang telah empuk, masukkan ubi kentang dan bahan kisar dan biarkan sehingga ia menggelegak. Masukkan pula karot dan hirisan daun sup serta garam. Sementara menunggu karot empuk, panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih yang telah dihiris nipis tadi. Kacau dalam api perlahan sehingga garing. Apabila bawang telah garing, angkat kuali dan tuangkan bawang bersama minyak ke dalam periuk sup tadi. Masukkan juga lada hitam dan potongan daun bawang. Padamkan api dan tutup periuk, biarkan sup sebati bersama tumisan bawang goreng tadi. Selepas 5 minit angkat dan hidangkan bersama mi, mihun ataupun nasi putih. Jika dimakan bersama mi atau mihun, pastikan adanya cili tumis supaya rasanye lebih ummpphhhh.................

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT