Dalca Special Kak Cik

Tuesday, June 12, 2007

Bahan-bahan :
400 gm daging batang pinang (potong kecil)
3 sudu besar rempah kari daging (bancuh dgn sedikit air)
3 biji tomato - dipotong 4
1 biji terung - belah 2 & potong menyerong
5 batang kacang panjang - potong 1 inci panjang
1 batang karot - potong 1 inci panjang
2 biji ubi kentang - di potong 4 & 6
2 tangkai cili merah & hijau (belah 2)
1/2 kotak santan M&S (campur dgn sedikit air)
1 cawan kacang dhal (rebus hingga empuk & toskan)
3 sudu besar minyak sapi
Sedikit garam dan air




Bahan tumbuk :
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Bahan tumis :
3 tangkai daun kari
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkeh
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
Cara penyediaan :
Panaskan minyak sapi dan masukkan bahan tumis dan bahan tumbuk. Kacau hingga garing dan masukkan bancuhan rempah kari. Kacau hingga sebati dan terbit bau wangi. Masukkan potongan daging dan air, biarkan daging empuk. Apabila daging telah empuk, masukkan kentang dan biarkan separuh empuk. Kemudian masukkan karot , terung, kacang dhal, tomato, cili merah, cili hijau dan kacang panjang dan biarkan ia mendidih seketika. Akhir sekali masukkan garam dan santan cair dan terus mengacau hingga kuah menjadi pecah minyak. Angkat dan hidangkan bersama nasi minyak, nasi beriyani atau pun nasi putih.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT