BUKA PUASA - Mi Kari

Saturday, June 16, 2007




Bahan-bahan :
2 bungkus mi kuning1 ekor ayam (dipotong kecil2 kecuali dadanya)
2 kiub pati ayam Knorr
1 kotak kecil santan M&S
10 ketul bebola ikan - dipotong dua
2 keping fish kek - dipotong memanjang
6 batang kacang panjang
5 ketul tauhu goreng - dipotong 4
200 gram isi kerang - jika suka
2 sudu besar kerisik
sedikit garam
1 liter air

Bahan kisar :
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
2 batang halia
1 inci lengkuas
Bahan tumis :
3 tangkai daun kari
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
4 sudu besar minyak masak
3 sudu besar rempah kari daging babas
1 sudu besar rempah kari ikan babas
Bahan hiasan :
cili merah (dihiris nipis)
bawang goreng
daun bawang (dipotong kecil)
daun sup (dihiris kasar) - jika suka
limau kasturi (dibelah dua)

Cara penyediaan kuah kari :
Mi dicelur sekejap di dalam air panas dan ditoskan. Ayam direbus bersama kiub pati ayam hingga ayam empuk. Keluarkan dada ayam dan koyak2 kan isinya. Rempah kari ikan dan daging dicampur dengan sedikit air dan sebahagian daripada bahan tumis dan jadikan ia seperti pes. Panaskan minyak masak dan majerin dan masukkan bahan2 tumis bersama bahan kisar. Kacau hingga garing dan masukkan campuran rempah dan kacau lagi hingga garing.
Cara penyediaan mi kari :
Ambil segenggam mi kuning yang telah dicelur. Letakkan di dalam pinggan, tuangkan kuah kari dan hiaskan dengan rencah hiasan di atas. Selamat makan....

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT