Tempe Bercili Goreng Kering

Friday, June 15, 2007



Bahan-bahan :
2 bungkus tempe
Ikan bilis - digoreng
Kacang tanah - digoreng minyak
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar gula
Minyak untuk menggoreng tempe

Bahan tumis :
2 sudu besar pes cili
3 labu bawang besar - dimesin halus
4 sudu besar minyak masak

Cara penyediaan :
Tempe dipotong 2cmx5cm dan digaul dengan kunyit tetapi jangan masukkan garam sebab ia sememangnya telah masin. Gaul rata dan goreng di dalam minyak yang terendam. Setelah agak garing, angkat dan biarkan seketika. Keluarkan minyak yang banyak dan tinggalkan untuk menumis. Masukkan bahan tumis bersama sos cili, sos tomato, sos tiram, gula dan garam. Goreng hingga betul-betul kering di atas api yang perlahan. Apabila telah masak, masukkan tempe, ikan bilis dan kacang tanah yang telah digoreng tadi dan gaul rata hingga campuran sebati. Ketepikan kesemua campuran dan biarkan seketika di tepi kuali agar minyak yang berlebihan akan turun ke dalam kuali, kemudian barulah diangkat dan dihidangkan.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT