BUKA PUASA - Kurma Ayam / Daging

Tuesday, June 12, 2007

Bahan-bahan :
1 ekor ayam (dipotong 12 & dibersihkan) @
1 kilo daging batang pinang
4 sudu besar rempah kurma baba's
1 sudu teh serbuk kaskas
2 biji tomato - dipotong 4
2 tangkai cili merah - dibelah 2, jangan putus
2 tangkai cili hijau - dibelah 2, jangan putus
2 labu bawang besar - dipotong 4
1/2 kotak santan M&S
4 biji ubi kentang

Bahan-bahan kisar :
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras

* asingkan separuh bahan kisar dan campurkan bersama rempah kurma bersama air dan kacau hingga sebati

Bahan-bahan tumis :
3 helai daun kari
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 inci kulit kayu manis
3 sudu minyak sapi, 2 sudu majerin

Cara penyediaan :
Panaskan minyak sapi dan minyak masak, masukkan bahan tumis bersama bahan kisar. Kacau hingga terbit bau dan kelihatan keperangan. Masukkan campuran rempah kurma dan bahan kisar, kacau hingga garing. Apabila telah garing, masukkan ayam atau daging dan kacau hingga sebati. Apabila agak kering, masukkan air dan biarkan ia mendidih dan hampir masak. Masukkan kentang dan kacau hingga masak. Kemudian masukkan potongan bawang besar, tomato, cili merah dan cili hijau. Kacau hingga mendidih dan biarkan ia agak pekat. Akhir sekali masukkan santan dan kacau perlahan-lahan selama 2 minit supaya ia tidak menggelegak.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT