Rendang Mak Tok

Friday, June 15, 2007

Bahan-bahan :
1 kilo daging pejal (dipotong dadu 3cm)
2 keping asam keping
2 helai daun kunyit (dihiris nipis)
3 helai daun limau purut
500ml air
garam secukup rasa
1 sudu kecil gula
1/2 cawan kerisik
1 kotak besar santan M&S

Bahan kisar :
15 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
2 labu bawang besar
4 batang serai
2 inci halia tua
2 inci halia muda
3 inci lengkuas
2 biji buah keras
2 sudu besar pes cili

Bahan tumis :
2 tangkai daun kari
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 inci kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 sudu minyak masak

Cara penyediaan :
Panaskan minyak di dalam kuali, seeloknya sediakan kuali besar. Masukkan bahan tumis dan kacau sebentar, kemudian masukkan kesemua bahan yang telah dikisar halus tadi. Masukkan ketulan daging, air, kerisik dan santan. Biarkan daging mendidih di dalam kuali sehingga empuk. Jika dirasakan air tadi tidak mencukupi, tambahkan lagi air dan terus biarkan ia mendidih. Apabila agak pekat, masukkan asam keping, hirisan daun kunyit, daun limau purut, garam dan gula. Perlahankan api dan biarkan rendang kering perlahan-lahan. Untuk memastikan rendang elok dimasak dan kering, boleh dilihat pada warnanya yang bertukar menjadi agak hitam/coklat. Angkat dan hidangkan bersama nasi putih, nasi minyak, nasi beriyani (semua resipi nasi ada kak cik sertakan) ataupun roti. Selamat mencuba..... dan jangan lupa komen.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT