5 cawan beras basmathi
1 tin kecil tomato puree 'duchef"
1 cawan susu cair ideal
Kismis hitam
Sedikit garam
Air (ikut kelembutan beras)
Minyak sapi dan majerin vitalite
2 helai daun pandai - diikat simpul
Bahan tumis :
3 tangkai daun kari
3 ulas bawang merah - dihiris nipis
2 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 inci halia - diracik memanjang
3 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 biji buah pelaga
Bahan hiasan :
Gajus, bawang goreng dan hirisan daun bawang
Cara penyediaan :
Beras direndam selama 1 jam supaya ia kembang sedikit. Setelah itu toskan. Panaskan minyak sapi dan majerin dan masukkan bahan tumis (seeloknya gunakan rice cooker). Kacau hingga garing. Masukkan air, garam, tomato puree dan daun pandan, biarkan hingga mendidih. (Jangan masukkan terlalu banyak air kerana beras telah mengembang, takut nanti nasi jadi lembik dan kurang enak dimakan). Setelah mendidih, masukkan beras yang telah ditoskan tadi dan kacau hingga sebati. Biarkan nasi kering dan kaup balikkan nasi supaya ia masak serata pada bahagian atas dan bawah. Apabila nasi telah masak barulah dimasukkan kismis hitam dan biarkan sebentar kerana kismis ini akan mengembang di dalam periuk. Angkat nasi dan hiaskan dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng. Memang sedap dimakan bersama kurma ayam, daging ataupun dalca. Selamat mencuba...........
0 comments:
Post a Comment