BUKA PUASA - Roti Jala Emas

Saturday, June 16, 2007

 



Bahan-bahan :
1 kilo tepung gandum
3 biji kuning telur
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
air secukupnya
acuan roti jala
daun pandan - diikat
sedikit minyak

Cara membuatnya :
Campurkan kesemua bahan dan masukkan ke dalam blender. Kisarkan kesemua bahan supaya tidak ada ketulan2 tepung yang boleh menyebabkan acuan tersumbat. Setelah acuan agak kembang dan sebati, tuangkan ke dalam bekas. Pastikan adunan cun2, maknanya tidak pekat dan tidak terlalu cair. Panaskan kuali leper yang tidak melekat dan sapukan minyak ke atasnya. Jangan biarkan kuali terlalu panas. Tuangkan adunan tepung ke dalam acuan dan kiraikan lah seperti jala di dalam kuali. Biarkan agak keemasan dan terus angkat. Lipat samada bentuk 3segi ataupun dilipat bulat, terpulang kepada citarasa masing2. Cicah dengan kuah kari ayam atau daging, cari2 la kari ayam dan daging yang kak cik post kan kat sini...... gerenti terangkat!!!!!!!

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT