Pajeri Nenas

Sunday, June 24, 2007


Bahan-Bahan:
1 biji nenas - dibuang kulit & dipotong 4 @ 2
1/2 kotak santan M&S
2 sudu besar gula merah / gula pasir
sedikit garam
1 peket kecil kerisik (agak2 dlm 60sen)
Bahan tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
1 inci halis
Bahan tumis :
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari daging babas - dibancuh dengan air
2 sudu besar minyak
2 sudu besar minyak sapi
1 tangkai daun kari

Cara penyediaan :
Panaskan minyak dan minyak sapi di dalam periuk dan masukkan bahan tumbuk bersama bahan tumis. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk dan sehingga garing. Masukkan kerisik dan nenas. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak. Boleh dimakan bersama nasi putih, nasi tomato ataupun nasi minyak.

p/s : Selain daripada nenas, boleh juga digantikan dengan terung panjang. Kalau anda suka, nenas boleh juga direbus sebentar supaya hilang bisanya bagi yang ada pantang larang..

1 comments:

Farah Izaty said...

kalau xletak kerisik boleh x?

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT