Ayam Goreng Petai

Sunday, June 24, 2007



Bahan-bahan :
3 ketul dada ayam (dipotong dadu)3-4 papan petai (dibelah dua-ambil isi saja)
2 biji tomato (dipotong 4)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili sos
1 batang serai (dititik)
sedikit gula
sedikit garam
sedikit kunyit

Bahan dikisar :
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit belacan bakar
10 biji cili hidup merah (dibuang biji)

Cara penyediaan :
Ayam dibersihkan dipotong dadu, jangan terlalu tebal. Toskan ayam dan masukkan garam serta kunyit dan goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan. Panaskan kuali dan gunakan minyak menggoreng ayam tadi dan tumiskan bahan kisar bersama sos tiram, sos cili, serai, garam dan gula. Kacau hingga kelihatan garing dan masukkan ayam bersama petai. Kacau hingga sebati tetapi jangan sampai petai menjadi lembik nanti kurang umph.... Angkat dan boleh dimakan bersama nasi....


0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT