BUKA PUASA - Lontong Kak Cik Version

Saturday, June 16, 2007

 
Bahan-bahan untuk nasi :
1 peket besar beras nasi impit
(kalau pek kecil tu pandai2 la agak ye)
sedikit garam
2 helai daun pandan - disimpul

Bahan sayur :
1/4 bhg kobis (saiz sederhana) - dipotong kasar
1 batang karot - dipotong memanjang
2 bungkus suhun - direndam
1 keping tempe - dipotong dadu
2 ketul tauhu - digoreng & dipotong 6
6 batang kacang panjang - dipotong 1 inci pjg
200 gram udang basah - dibuang kulit dan dibersihkan
1 biji terung saiz sederhana - dipotong serong 1 inci
2 kotak santan M&S
sedikit garam dan serbuk kunyit
sedikit gula
daun kunyit - dipotong 2
1 batang serai - dititik
2 keping asam gelugur

Bahan kisar :
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas

Cara penyediaan :
Nasi direbus bersama garam dan daun pandan selama lebih kurang 1 jam. Pastikan air rebusan menenggelamkan peket beras dan tutup periuk. Tambah lagi air apabila hampir kering. Setelah nasi kembang dan memenuhi keseluruhan plastik, angkat dan toskan. Biarkan ia betul2 sejuk, barulah dipotong.

Campurkan kesemua bahan kisar bersama sayuran di dalam periuk dan kacau tanpa henti sehingga ia mendidih. Jangan biarkan ia mendidih tanpa dikacau kerana ini akan menyebabkan ia pecah minyak. Angkat dan hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis atau pun tempe goreng cili.....pasti nak lagi.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT