Nasi Lemak Sambal Ikan Bilis

Friday, June 15, 2007




Bahan-bahan :
5 cawan beras (direndam 2-3 jam)
1 kotak kecil santan M&S
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 helai daun pandan
2 batang serai - dititik
1 inci halia - dihiris
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1/2 sudu kecil halba
Air mengikut sukatan beras

Bahan sampingan :
Rendang daging
Ikan bilis goreng
Telur rebus (dibelah dua) atau
Telur mata kerbau
Hirisan timun
Kacang tanah - digoreng minyak
Sambal tumis ikan bilis
Cara penyediaan :
Beras dibasuh dan ditoskan. Masukkan di dalam rice cooker bersama semua bahan-bahan di atas (jangan masukkan pulak bahan sampingan di atas). Pastikan air mencukupi dan jangan terlalu banyak, takut nasi lemak menjadi lembik dan kurang enak. Sentiasa mengacau campuran beras tadi supaya tidak hangit di bahagian bawahnya. Masak nasi seperti biasa dan biarkan nasi betul-betul kering dan masak. Angkat dan hidangkan bersama bahan-bahan sampingan di atas.

Sambal tumis ikan bilis :
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
100 gm ikan bilis
1 cm belacan - dibakar
4 sudu besar pes cili
2 cawan air asam jawa
1 batang serai - dititik
Garam secukup rasa
2 sudu besar gula
3 sudu besar minyak masak
Cara penyediaan :
Panaskan kuali dengan minyak masak. Masukkan hirisan bawang merah dan bawang putih dan goreng hingga kekuningan. Kemudian masukkan pes cili bersama belacan bakar dan goreng sehingga garing dan terbit bau wangi. Tambahkan air asam dan masukkan hirisan bawang besar, serai, garam, gula dan ikan bilis. Goreng hingga kuah menjadi agak pekat dan pecah minyak.

0 comments:

KaKCiK | ReCiPeS Copyright © 2010 Designed by GeZoRT for LyZa Vector by GeZoRT